1 sierpnia 2012

Letnia zupa z groszkiem i kalarepą


Korzystam z lata, póki jest i staram się jeść wszystko, co w sezonie. Z prywatnego ogródka (niestety nie mojego) dostałam groszek, kalarepę i fasolkę - nie ma nic lepszego niż świeże i niepryskane warzywa. Zupy zazwyczaj wolę zimą, a w lato króluje już tylko botwinka, więc postanowiłam przerwać rutynę i zrobiłam zupę z tego, co miałam. Macie swoje ulubione letnie zupy ?

Składniki:

ok. 200 g zielonego groszku
3 średnie kalarepy
1 mała cukinia
garść fasolki szparagowej
4 duże ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka tymianku
liść laurowy
ziele angielskie
koperek
sól
pieprz


Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać do niego oliwę i przyprawy (oprócz soli i pieprzu) oraz ziemniaki. Po ok. 7 min gotowania się ziemniaków do zupy dodać pokrojoną w kostkę kalarepę, pokrojoną cukinię, fasolkę szparagową i groszek. Gotować ok 10 min, aż warzywa będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować ok. połowy zupy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek.


8 komentarzy:

  1. Najlepsze na lato są właśnie takie jarzynówki-śmieciówki, czyli wszystkie podręczne warzywa ugotowane w esencjonalnym bulionie warzywnym :)
    Lecę szukać groszku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm same dobre warzywka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała! Takiej jeszcze nie jadłam - będę gotować na pewno!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyko dlaczego z sezonie tak ciężko kupić świeży groszek :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Pomimo iż moja rodzina objada się od dłuższego czasu groszkiem ze swojego ogródka, w sklepach ani na targu go nie widać :/

      Usuń
  5. O ja ! kolejna wspaniala zupa do wypróbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochotę na taką zupę. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie ją robię. Zapowiada się pysznie i wygląda jak zupy z mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...