24 listopada 2011

Torcik kokosowy


Nigdy nie lubiłam jeść tortów. Tłuste i słodkie kremy, bite śmietany, lukry, marcepany... na samą myśl mam ochotę napić się gorzkiej herbaty. Ale jak to się mówi, nigdy nie mów nigdy i zrobiłam taki skromny torcik, w większości na pełnoziarnistej mące, bez margaryny. Ciasto bardzo mi smakowało, krem mogłam zrobić trochę mniej słodki. Ogólnie wyszło całkiem przyzwoicie, na urodzinowe przyjęcie jak znalazł. 

Składniki (na formę o średnicy 15 cm)

Ciasto:

1 1/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl. cukru trzcinowego
100 ml oleju słonecznikowego
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki octu jabłkowego

Krem:

identyczny jak tutaj, tylko podwójna porcja

ok. 200 g dżemu truskawkowego do smarowania
wiórki kokosowe do obsypania


Piekarnik włączyć na 180° C.
W średniej misce wymieszać mąkę, wiórki, sodę, proszek i cukier. Do małej miski wlać mleko, olej, aromat i ocet - dokładnie wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać. Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem formy (15 cm średnicy) i piec ok. 50-55 min. 

Gdy ciasto dobrze ostygnie, przeciąć je ostrym nożem na 3 części. Spód i środkową część przełożyć dżemem i kremem. Również wierzch i boki pokrywamy kremem, a na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.


16 komentarzy:

  1. Wlasnie dzis wczesniej zagladalam tutaj, poniewaz mam nie lada wyzwanie. Przychodzi do mnie w niedziele gosc na obiad i stosuje on diete weganska. Zastanawiam sie pol dnia co by tu przygotowac (bo ja z kolei rozkoszuje sie wszystkimi mozliwymi smakami). Ten torcik wyglada na pyszna propozycje deserowa:)Dzieki wielkie:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! wygląda mega profesjonalnie - niejedna cukiernia by się nie powstydziła :) a ja właśnie znalazłam przepis na tegoroczny tort urodzinowy dla mego lubego, dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie i kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przeuroczo (może to pretensjonalnie brzmi, ale tak jest;)) Z chęcią wykorzystam przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nigdy nie lubiłam tortów (no może z wyjątkiem babcinych), ale ten musi być w kosmosik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że nie jest przesłodki, jak większość tortów. Wypróbuję, może nawet na tegorocznego Sylwestra? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. M-m-m zjadłabym kawałek! Jeśli idzie i torty jestem fanką, a słodkiego nigdy nie odmawiam, do tego kokos... Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo tu apetycznie! Zostanę chyba na dłużej...:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak zamienie mleko kokosowe na sojowe to z konsystencją będzie wszystko w porządku? Wyjdzie? Jak myślicie :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleko kokosowe jest tłuste i gęściejsze niż sojowe. Myślę, że dla ciasta dużej różnicy nie będzie, można dać trochę mniej sojowego i zobaczyć czy wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
  11. nie jestem zwolenniczką słodyczy, ale naprawdę świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny torcik, jak też blog dodałam na moją stronę gdzie polecamy blog na naszym

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie szukałam inspiracji na masę do tortu na 2-gie urodziny moich córeczek. Już wiem jak ją zrobię :) Czy używa Pani jakiegoś konkretnego mleka kokosowego?
    Pozdrawiam,
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej kupuje w Lidlu. Trzeba czytać skład, bo często ładują sporo konserwantów.

      Usuń
    2. No własnie nie znalazłam jeszcze żadego, który nie zawierałby jakiś E

      Usuń
  14. Nie wszystkie E sa zle :P np. E300 to wit.C

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...