15 stycznia 2012

Podsmażana brukselka z marynowanym tofu


Prawie 2 miesiące nic tu nie wrzucałam, ale musiałam "odpocząć" od bloga. Wracam z bardzo dobrą potrawą, mimo iż wizualnie szału nie robi. Propozycja dla wszystkich tych, którym brukselka w tradycyjnej formie nie podchodzi. My zjedliśmy te danie z ziemniakami na obiad i pasowało jak ulał. Myślę, że zrobię jeszcze nie raz.

Składniki:
ok. 500 g brukselki
180 g tofu marynowanego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka słodkiej papryki
sól (ok. 3/4 łyżeczki)
pieprz
garść sezamu

Na samym początku warto przygotować brukselkę, ponieważ ta czynność zajmuje najwięcej czasu. Brukselkę należy pozbawić wierzchnich liści i przyciąć, a następnie dobrze opłukać. Każdą brukselkę trzeba przekroić na pół i drobno posiekać. 
Na dużej patelni wylewamy oliwę z oliwek, tak żeby pokryła dno i podgrzewamy. Tofu kroimy w drobną kostkę.


Tofu smażymy aż do zarumieniania, trzeba je mieszać co jakiś czas, żeby się nie przykleiło. Gdy się usmaży, wyciągamy na talerzyk. Następnie kroimy cebulę w pół-talarki i wrzucamy na patelnię. Do cebuli dorzucamy posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się podsmaży, wrzucamy posiekaną brukselkę i dolewamy trochę wody (ok. 150 ml). Brukselkę smażymy 7-10 min, aż zmięknie. Na końcu wrzucamy usmażone tofu, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy.  Danie można posypać ziarnami sezamu.


28 komentarzy:

  1. lubię brukselkę,dzięki za przypomnienie;)z marynowanym tofu,którego smak mogę sobie jedynie wyobrazić;)komponuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O i mam pomysł na obiad,wszystko jest w lodówce:) Proste,tak lubie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, aż nabrałam chęci na to tanie. Ale... w małej miejscowości o zwykłym tofu, a co dopiero marynowanym, to można zapomnieć. Ciekawe, czy brukselkę o tej porze roku gdzieś znajdę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja brukselkę kupiłam na targowisku. Widziałam tez w osiedlowym warzywniaku, a mieszkam w małym mieście.

      Usuń
  4. Mi tam brukselka sama w sobie pasuje, ale taka wersja też na bank by mi zasmakowała. Akurat mam trochę w lodówce, może coś wykombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brukselkę uwielbiam a na Twoich fotach wygląda baaardzo smakowicie. A do tofu zupełnie nie mogę się przekonać. Fakt, że pierwsze i ostatnie jadłam sto lat temu. Może teraz smakuje inaczej... Trzeba chyba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wizualnie ekstra, aż mi zaburczało w brzuchu mimo że tylko co zjadłam śniadanie :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też lubię brukselkę więc nie muszę się przekonywać do tej wspaniałej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze koniecznie sprobowac, bo samej brukselki nie lubie, ale w takiej postaci nie moge powiedziec brukselce "nie" :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio robiłam brukselkę z porem, ten przepis też wydaje się smaczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam!!! bardzo, bardzo smaczna brukselka w tej postaci:) a myslałam że jej nie lubie.
      dzieki za ten przepis :)
      pozdrawiam
      juma

      Usuń
  10. hej chcialam napisac kilka slow :)
    po pierwsze dziekuje za bardzo ciekwy blog, nie jestem weganką, ale osoba ktora lubi jesc zdrowo, i zmieniam wasze przepisy kombinuje i jem pycha :) (nie dodaje miesa, ale moge zjesc np zwykle mleko ser zelatyne) i jest prosciek i dalej smacznie.
    po drugie - musze sprobowac to mleko kokosowe domowej roboty, czyli rozumiem ze wiorki zalewam wodą, stoją godzinke a potem miskruje np blenderem i gotowe? ciekawe jak smakuje
    po trzecie, mam takie pytanie ktorego nie rozumiem, jesli jestescie pozeraczami warzyw, to dlaczego ksztaltujecie jedzenie tak zeby wygladalo na mięso, te kotleciki itd jakby nie czytasc skladu poweidzialabym ze to kawał mięsa, dlaczego nie jecie warzyw w wormie warzynej ala salatki surówki zupy no nie wiem, wydaje mi sie to dziwne ze weganie jedza cos co przypomina mieso. ale to tylko moje osobiste spostrzezenia i nikomu nic nie ujmuje ;D no.
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe pytanie, ale pasowałoby bardziej do gotowych wyrobów takich jak parówki czy wędliny sojowe. Producenci wiedzą że wegetarianie i tak je kupią, a także przy okazji ludzie, którzy nie mogą jeść mięsa np. z przyczyn zdrowotnych, a chcieliby je zjeść. Wielu wege rezygnuje z mięsa nie dlatego, że im nie smakuje, tylko że zabija się dla niego zwierzęta. Wielu także przyznaje, że mięso im smakowało, ale etyka wygrywa. Sprawa nazewnictwa czy skojarzeń z mięsem jest drugorzędna. Jeśli chodzi o kotlety, to zazwyczaj jest to forma różnych składników: strączków, kasz, nasion, płatków owsianych. To jest gotowe danie, tylko że ma nazwę "kotlet", można go nazwać krokietem lub inaczej, ale to nie ma znaczenia. O to w kucharstwie chodzi, że się tworzy dania. Dlaczego miałabym jeść warzywa tylko w pierwotnej formie ? Jak jem kotleciki ryżowe z ziemniakami i surówką, to jest ryż, płatki owsiane, pestki dyni, ziemniaki i surówkę. Odwołań do mięsnych dań w kuchni wege jest bardzo dużo. Jakiekolwiek nie byłyby tego powody najważniejsze jest to, że zawsze są to potrawy wolne od cierpienia zwierząt.

    Cieszę się, że blog się podoba. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dziekuje za bardzo ciekawą odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny blog, piękne zdjęcia. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  14. brukselka najlepsza jaką jadłam w życiu! superrrrrrr!

    OdpowiedzUsuń
  15. Strasznie apetycznie brukselka wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Heeej, oc to za przerwa w blogowaniu? Ile mozna jeść brukselkę, hmm? Dalej zasunąć jakiś przepisik:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoje dania wyglądają wspaniale, sądzę, że smakuję jeszcze lepiej. Bardzo dziękuję. Czuję się zainspirowana. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Poszukiwałam fajnego przepisu na brukselkę i oto jest:-D

    OdpowiedzUsuń
  19. wszystko co lubię w jednym daniu <3
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam i na wstępie się pytam co słychać?Zaglądam tu prawie codziennie i zaglądam i zaczęłam się martwic ,że tu taka cisza...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się porobiło. Trochę mnie nie było w Polsce, trochę leniuchowałam. Dziś wrzucę nowy post i już się poprawię :)

      Usuń
  21. Aneta* ,ojej jak dobrze ,że wszystko ok. To czekam na post dziś ,a potem na masę postów później , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. CHLEB/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

    PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

    5.TEMAT.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mając takie przepisy bez problemu można zrezygnować z mięsa

    OdpowiedzUsuń
  24. W tym tygodniu brukselka po raz czwarty gościła w mojej kuchni. To kolejny przepis, który mi tutaj szczególnie smakuje. Dziękuję.
    Z przypraw użyłam: kurkumy, chilli, pieprzu i soli, inne wg przepisu.
    Pozdrawiam. Aśka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...