3 listopada 2011

Muffiny orzechowe


Jesień jest przepiękna, a szczególnie w górach. Pogoda dopisuje i można śmiało wybrać się na wycieczkę. Dla umilenia czasu proponuje pyszne i delikatne muffiny. Jak to przy muffinach bywa, robota jest szybka i prosta, filozofii tu wielkiej nie ma.

Składniki (na 12 sztuk):

120 g nerkowców
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
100 g mąki tortowej
120 g brązowego cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g twardego tofu naturalnego
170 ml mleka roślinnego
80 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny


 Piekarnik włączyć na 180° C.
Orzechy zmielić na miał w młynku do mielenia. Przesypać do średniej miski i połączyć z mąką, proszkiem, sodą i cukrem. Dokładnie wymieszać. Tofu zmiksować z mlekiem, olejem i sokiem z cytryny. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać. Piec 20-25 min.Gdy muffiny wystygną, można posypać je cukrem pudrem.



9 komentarzy:

  1. Zima się zbliża, czas na pieczenie. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy - mniam!:) i do tego w muffinkach! pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakie piękne zdjęcia, muffinki też!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłem, wyszły niesamowicie, na uczelni wszyscy również wychwalali. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam niedawno podobne - co prawda zamiast nerkowców były orzechy laskowe, a zamiast oleju słonecznikowego nieco zdrowszy (bo z mniejszą ilością tłuszczów nasyconych) olej rzepakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny z tofu? Może być ciekawie... Spróbuję. Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy zamiast orzechów nerkowców mogly by byc orzechy włoskie ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...