7 maja 2012

Imbirowe muffiny z orzechową posypką


Może muffiny są proste do zrobienia i pełno ich wszędzie, ale mi się nie znudziły. Dlatego na bloga wędruje kolejny przepis. Do muffinów sypnęłam kandyzowaną skórkę, którą przywiozłam z Niemiec (nie wiem, po jaką cholerę) i nawet fajnie się zgrała z imbirem.

Składniki (na 12 sztuk):

1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżeczki zmielonego lnu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
2 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 łyżeczki olejku migdałowego
0,75 szkl. brązowego cukru
0,5 szkl. kandyzowanych skórek pomarańczy 
kawałek imbiru (trochę grubszy niż kciuk)

Wierzch:

0,5 szkl. posiekanych orzechów
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

Jeśli nie mamy posiekanych orzechów pod ręką, najlepiej zacząć od przygotowania posypki. Włączamy piekarnik na 180° C. W jednej misce wymieszać mąkę, len, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, olej, olejek zapachowy i cukier. 


Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Do ciasta dosypać kandyzowane skórki i starty imbir. Ciasto wyłożyć do foremek i posypać z wierchu orzechami, a na końcu zmieszanym cukrem z cynamonem. Piec ok. 22 min.



8 komentarzy:

  1. Książkowy przekrój muffina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffiny, choć rzadko je robię :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie zjadłabym na śniadanie, do latte na mleku sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetyczne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nienawidzę skórki wszelkiego typu, ale muffiny piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani robi tak piękne zdjęcia, że nie da się nie chcieć spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. witaj. mam pytanie odnoscie kotleciów ryzowych. czy płatki owsiane sa po ty by skelic mase ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaa! Jestem zachwycona tym blogiem - weszłam tylko przypadkiem, a siedzę już... długo. :) Proste, zdrowe i pięknie sfotografowane przepisy! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...