8 lipca 2012

Ciasto migdałowe z serkiem tofu bez pieczenia


Dwa miesiące się nie odzywałam, więc wracam ze słodkościami na przeprosiny. Zadbałam także o to, żebyście nie stali przy piekarniku w takie upały, chociaż bez lekkiego wysiłku się nie obędzie. To zaczynamy!

Składniki
(na małą tortownicę o śr. 18 cm):

2 szkl. migdałów, namoczonych przez noc
ok. 12 suszonych daktyli
2 kostki tofu naturalnego (2 x 180 g)
1/2 szkl. cukru pudru
łyżka soku z limonki lub cytryny
aromat waniliowy
330 ml dżemu truskawkowego 
 

Migdały dokładnie odsączyć z wody i zmielić je razem z pokrojonymi drobno daktylami. Ja brałam garść migdałów i trochę pokrojonych daktyli i wrzucałam je do młynka do mielenia. Jak ktoś ma dobry mikser ręczny, to może spróbować nim zmielić. Mój ostatnio zaczął dymić ;) Z młynka otrzymałam coś takiego:


Następnie trzeba zmielić tofu i najlepiej zrobić to w maszynce do mielenia i to dwa razy, aby masa była delikatna. Po zmieleniu tofu stwierdziłam, że można przepuścić przez maszynkę zmielone migdały. Trud się opłacał, bo otrzymałam bardziej delikatną masę:


Całą masę migdałową należy wyłożyć w posmarowanej olejem tortownicy i dobrze wyrównać powierzchnię łyżką. Na masę wyłożyć dżem i również równo rozsmarować. Na końcu położyć tofu zmieszane z cukrem pudrem, sokiem z limonki kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Ciasto z wierzchu można ozdobić jeszcze owocami. Najlepiej przed zjedzeniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 


22 komentarze:

  1. I jak ja żałuję w tym momencie, że nie mam maszynki do mielenia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już myślałam że zapomnieliście o tej stronie :) bardzo apetyczne ciasto. Akurat myślę co zrobić dla córki na 2gie urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie mnie skręciło, twardo trzymam się tego, że dziś już nie ma obżarstwa! Zepsuty blender gwarantuje, że na razie uczty nie będzie, ale ciasto fantastyczne i do tego bez mąki więc notuję jako wakacyjny must have ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie przeprosiny to przyjęte bez zastanowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. oo, jakie świetne! <3
    akurat mam trochę zalegającego w lodówce tofu ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam twoje przepisy, cieszę się z powrotu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Super, że coś nowego:) Dzięki!
    Mi zostaje tylko zamienić migdały na inne orzechy i mogę śmiało jeść:))) Już się oblizuję na samą myśl. Ciekawi mnie smak tofu z cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ledwo zdążyłam zakochać się w sernikach na zimno z Twojego przepisu a tu takie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. spodobał mi się bardzo Twój torcik, zanotowałam sobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekielnie zachęcające do konsumpcji.

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis , wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie, koniecznie będę musiała spróbować takie ciacho zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie się zajadam. Przepyszne, mój nowy ulubiony deser! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał ! Wygląda cudnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, jak to pysznie wygląda! :) Jestem pod wrażeniem pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Teraz jestem już ciekawa tylko smaku.. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam ślinotok. Muszę zrobić to ciasto.
    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest niedziela rano, wstaje ze smaiem na mleo migdalowe, wiec szukam przepisu w necie i natrafilem na ten przepis tury zaslinil mi jame ustna:) Wstaje i biore sie do roboty

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zamiast daktyli dodałam fig (śpieszyłam się i nie zwróciłam uwagi co dodaje) przyznam po zjedzeniu ciasta byłam w 7 niebie ale śmiałam się z pomyłki :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...