2 maja 2010

Muffiny malinowe i orkiszowe


Zamiast wypadu w góry, był majowy deszcz i wolny czas do wypełnienia. Wystarczyło znaleźć w lodówce dawno zapomniane zamrożone maliny, aby pobawić się w kuchni w robienie muffin.

Muffiny malinowe

Składniki (12 sztuk) :
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. mąki graham
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. zmiksowanych malin
Wykonanie

Włączyć piekarnik na 175° C. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać olej z mlekiem, a następnie wlać do suchych składników. Do drugiej miski wlewamy również maliny i wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 20 min. Gdy muffiny ostygną posypujemy cukrem pudrem.


Muffiny orkiszowe

Składniki (12 sztuk) :
  • 1 szkl. mąki orkiszowej grubej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej drobnej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie

Włączyć piekarnik na 175° C. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej misce wymieszać mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 20 min. Wierzch muffinek można polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.




Share/Bookmark

6 komentarzy:

  1. mrożone maliny.. szkoda, że moich już nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja miałam wypad w góry i przez to spalone plecy :)
    czekam, czekam, aż się dorobię piekarnika, bo muffiny to jest to co tygryski lubią najbardziej, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym zrobić mufiny malinowe i mam pytanie:czy zamiast malin można dać żurawinę suszoną lub inne tego typu owoce, i czy mąkę graham można zastąpić razową żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tutaj maliny są zmiksowane i nie sądzę, żeby tak samo zachowała się suszona żurawina. Co do mąki naprawdę trudno mi powiedzieć..

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdyby tą żurawinę zmiksować?

    OdpowiedzUsuń
  6. a z mąką np. pół na pół białej i żytniej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...