Zamiast wypadu w góry, był majowy deszcz i wolny czas do wypełnienia. Wystarczyło znaleźć w lodówce dawno zapomniane zamrożone maliny, aby pobawić się w kuchni w robienie muffin.
Muffiny malinowe
Składniki (12 sztuk) :
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl. mąki graham
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. mleka roślinnego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. zmiksowanych malin
Włączyć piekarnik na 175° C. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać olej z mlekiem, a następnie wlać do suchych składników. Do drugiej miski wlewamy również maliny i wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 20 min. Gdy muffiny ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Muffiny orkiszowe
Składniki (12 sztuk) :
- 1 szkl. mąki orkiszowej grubej
- 1 szkl. mąki orkiszowej drobnej
- 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 szkl. mleka roślinnego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Włączyć piekarnik na 175° C. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej misce wymieszać mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 20 min. Wierzch muffinek można polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
mrożone maliny.. szkoda, że moich już nie ma.
OdpowiedzUsuńa ja miałam wypad w góry i przez to spalone plecy :)
OdpowiedzUsuńczekam, czekam, aż się dorobię piekarnika, bo muffiny to jest to co tygryski lubią najbardziej, mniam!
chciałabym zrobić mufiny malinowe i mam pytanie:czy zamiast malin można dać żurawinę suszoną lub inne tego typu owoce, i czy mąkę graham można zastąpić razową żytnią?
OdpowiedzUsuńTutaj maliny są zmiksowane i nie sądzę, żeby tak samo zachowała się suszona żurawina. Co do mąki naprawdę trudno mi powiedzieć..
OdpowiedzUsuńa gdyby tą żurawinę zmiksować?
OdpowiedzUsuńa z mąką np. pół na pół białej i żytniej?
OdpowiedzUsuń