Calzone pizza złożona na pół. Dla nas to nic innego, jak wielki drożdżowy pieróg z dowolnym farszem.
Składniki (1 pieróg):
Ciasto:
- 1 1/2 szkl.mąki
- 25 g drożdży
- 1/2 szkl.wody
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 4-5 pieczarek
- 1-2 pomidory
- oliwki
- czerwona papryka
- (opcja) starty żółty ser wegański
Wykonanie
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier, przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Jak ciasto będzie mocno się kleić do ręki, dodać jeszcze około garść mąki i wymieszać, następnie skurzyć lekko ciasto mąką i całe naczynie z ciastem przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Włączamy piekarnik na 250° C. (W tym czasie możemy sobie przygotować składniki na farsz). Następnie dodać olej, sól i dokładnie wymieszać, skurzyć lekko mąką i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 min. Następnie "przebijamy" ciasto, czyli kilka razy przewracamy je ręką w naczyniu w celu usunięcia powstałych gazów podczas fermentacji ciasta i ponownie lekko skurzamy mąką. Przykrywamy ściereczką na około 5-10 min.
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy na stolnicy na kształt kuli i lekko oprószamy mąką. Wałkujemy na cienki placek w kształcie koła. Nakładamy farsz i składamy na pół dokładnie przygniatając brzegi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia, ok. 10-15 min.
Wygląda pysznie :) Zrobiłabym gdyby nie to, że nigdy nie wychodzi mi ciasto drożdżowe :(
OdpowiedzUsuńjeny, pokazujecie mi takie rzeczy, a ja jeszcze bez śniadania :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyjęłam z piekarnika, zrobiłam dwa :D smacznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, ale z innym farszem bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszne. Ja jednak z tej porcji robię 2 lub nawet 3 duże pierogi bo jednego na raz nie jestem w stanie "wciągnąć". Co ciekawe "na mieście" mozna też zjeść calzone, ale w wersji wegetariańskiej to jedynie z serem i szpinakiem, tuńczykiem (?!), krewetki (?!) - opcji same warzywa brak. Dlatego jak calzone to w domu :-)
OdpowiedzUsuńpyyyyszota ;)
OdpowiedzUsuńnie jestem wege ale kocham Twoje przepisy