Dostałam ostatnio bardzo dużą dynię, a nie chciało mi się jej mrozić, więc codziennie coś z niej robię. Wczoraj przyrządziłam, pyszny gulasz wg tego przepisu. Dziś postawiłam na coś lekkiego i zrobiłam bardzo prostą i dobrą sałatkę.
Składniki:250 g dyni80 g świeżego szpinaku1 duże jabłko1/2 szkl. kuskusu3 łyżki olejułyżka wodysok z połówki cytryny
Piekarnik włączyć na 200° C. Dynię obrać i pokroić w kostkę, piec 15 min (w połowie pieczenia przemieszać). Szpinak opłukać i pociąć, jeśli liście są duże. Jabłko pokroić w kostkę. Kuskus zalać wrzątkiem, poczekać aż spęcznieje i zostawić do ostudzenia. Upieczoną dynię ostudzić, a następnie wymieszać ze szpinakiem, jabłkiem i kuskusem. Polać zmieszanym olejem z wodą i sokiem z cytryny.
mmm..pysznie. Tylko skąd tu teraz wziąć dynię? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa dostałam od kogoś, kto jeszcze niedawno miał dynie na działce ;) Wg mojego kalendarza warzyw sezonowych, dynia jest od września do marca, w sklepach też ją jeszcze spotykam.
Usuńa propo warzyw sezonowych to zapraszam cię do akcji :) na pewno się spodoba i przyda!
OdpowiedzUsuńAkcja Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Ale zrobiłaś mi ochotę na pieczoną dynię :)
OdpowiedzUsuńdynie hokkaido już są - u mnie na polu niestety te deszcze wiosenne mocno uszkodziły rośliny i z 5 krzaczków mam 3 owoce :)
OdpowiedzUsuń