27 grudnia 2012

Sałatka z pieczonej dyni


Dostałam ostatnio bardzo dużą dynię, a nie chciało mi się jej mrozić, więc codziennie coś z niej robię. Wczoraj przyrządziłam, pyszny gulasz wg tego przepisu. Dziś postawiłam na coś lekkiego i zrobiłam bardzo prostą i dobrą sałatkę.

Składniki:

250 g dyni
80 g świeżego szpinaku
1 duże jabłko
1/2 szkl. kuskusu
3 łyżki oleju
łyżka wody
sok z połówki cytryny

Piekarnik włączyć na 200° C. Dynię obrać i pokroić w kostkę, piec 15 min (w połowie pieczenia przemieszać). Szpinak opłukać i pociąć, jeśli liście są duże. Jabłko pokroić w kostkę. Kuskus zalać wrzątkiem, poczekać aż spęcznieje i zostawić do ostudzenia. Upieczoną dynię ostudzić, a następnie wymieszać ze szpinakiem, jabłkiem i kuskusem. Polać zmieszanym olejem z wodą i sokiem z cytryny. 





6 komentarzy:

  1. mmm..pysznie. Tylko skąd tu teraz wziąć dynię? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam od kogoś, kto jeszcze niedawno miał dynie na działce ;) Wg mojego kalendarza warzyw sezonowych, dynia jest od września do marca, w sklepach też ją jeszcze spotykam.

      Usuń
  2. a propo warzyw sezonowych to zapraszam cię do akcji :) na pewno się spodoba i przyda!


    Akcja Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zrobiłaś mi ochotę na pieczoną dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dynie hokkaido już są - u mnie na polu niestety te deszcze wiosenne mocno uszkodziły rośliny i z 5 krzaczków mam 3 owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...