5 listopada 2011

Pasta z avocado z pieczarkami

Nie wiem, czy już zachwycałam się na tym blogu niesamowitym owocem, jakim jest avocado. Jeśli tak, to po raz kolejny stwierdzę, że nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego. Kiedy przeszłam na weganizm lata temu i zrezygnowałam z margaryn i masła, to właśnie avocado stało się ich zdrowym zamiennikiem. O margarynie wegańskiej można było pomarzyć, jeśli była gdzieś do kupienia, często sprowadzana z Anglii, jej cena sprawiała, że stawała się rzadkim luksusem. Za to avocado, pomimo iż mieszkam w małym mieście, było prawie zawsze dostępne, a na dodatek, gdy stawało się dojrzałe, często było przeceniane. Oprócz smarowideł, avocado świetnie spisało się też u nas w roli czegoś na kształt jajecznicy; takie guacamole zmieszane z duszoną i podsmażoną cebulą, jak ktoś nie jadł, to szczerze polecam, przepis tutaj


Najlepszy w tym wszystkim jest fakt, że avocado to bogactwo nienasyconych tłuszczów roślinnych, witamin i minerałów. Największy minus, że nie jest to produkt lokalny. Na koniec chciałam jeszcze dodać, że nie znam się na rodzajach tego owocu, ale z doświadczenia wiem, że te z bardzo chropowatą skórką są dla mnie smaczniejsze. Wybieram też zawsze dojrzałe owoce, całe miękkie. Nie kupuje twardych i nie czekam, aż dojrzeją w domu, bo nie zawsze się tak dzieje.


Pasta, którą przygotowałam, jest prosta w przyrządzeniu. Wystarczy włączyć piekarnik na 200° C, pokroić drobno pieczarki i zmieszać je z rozgniecionym avocado i oliwą z oliwek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posmarować po pieczywie i piec ok. 8 minut.

Składniki

1 dojrzałe avocado
3 średnie pieczarki
2,5 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz




15 komentarzy:

  1. guacamole lubię, ale jadłam dawno, sama nie robiłam, a ten post mnie zachęcił niebywale. W ogóle pięknie podane, fotogeniczne, no i takie grzaneczki idealnie nadają się na przyjęcia.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pasty z awokado : taka z tuńczykiem gości u mnie regularnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziecko Drogie, masz sporą wyobraźnie do tworzenia różnych potraw, ale jest jedno ale.
    Jak na mój gust to większość potraw, a ta na pewno mogły by być zrobione mniej tłusto.
    Białe pieczywo plus tłuste avocado plus oliwa.
    Zrezygnował bym z oliwy i też pewnie będzie dobre :)
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  4. Co do tego, jest tłuste, ale większość potraw ? Do obiadów daję zazwyczaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek, prawie nigdy nie smażę niczego w głębokim tłuszczu, codziennie jem pełnoziarniste pieczywo, takiej też zazwyczaj używam mąki. Bagietka to w moim przypadku rzadkość. Gdy mam zrobić krem do ciasta (a robię go okazyjnie), to robię go z mleka kokosowego i zmielonych orzechów. Są to zawsze zdrowe, nienasycone tłuszcze. Do ciast daję 1/3-1/4 szkl. oleju, a znajdziesz na tym blogu i takie, gdzie tego oleju są 2 łyżki. W porównaniu do tradycyjnych wypieków, gdzie prawie zawsze daje się jajka, margarynę i białą mąkę, moje są całkiem "lekkie".

    Jadłam avocado z pieczarkami bez oliwy, ale po upieczeniu było dla mnie za suche.

    Dziękuję za śledzenie bloga i komentarze.

    Na przyszłość, taki zwrot jak 'dziecko drogie' nie zawsze ma dobry wydźwięk. Na mnie działa, jak płachta na byka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam i przyrzekam, że to było przedostatni raz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszło gorzkie. to dlatego że awokado było niedojrzałe? a może za szybko się piekło [skorzystałam z opiekacza z grzałką u góry:]? a może przesoliłam?

    OdpowiedzUsuń
  7. Aneto, jak dla mnie to świetne przekąski :-)
    Że niby za tłuste? Nie uważam. Poza tym to akurat zdrowy tłuszcz.
    Na mnie też "dziecko drogie" tak działa ;-) Poza tym nie uważam za stosowne używać takiego zwrotu co do osoby której się nie zna i nie widziało na oczy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe!!! Właśnie pałaszuję i jestem pod wrażeniem delikatnego smaku pasty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie to wygląda, a gdzie można kupić wegańską bagietkę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Można dostać w hipermarketach. Wiadomo większość jest z polepszaczami, dlatego trzeba czytać skład.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wydaje się łatwe, ale zanim zrobię wolę zapytać - skoro używana zamiast masła to będzie równie dobre na zimno? A jeśli nie to czy można użyć pieczywa razowego zamiast bagietki? Ciężko u mnie w miasteczku z wegańskim hmm.. czymkolwiek :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozumiem, że zamiast oliwy ma być masło ? Nie wiem, powinno być ok, bez problemu można użyć samego avocado. Co do razowego pieczywa, sama je czasami piekę, ale nie wszystkim może to smakować, może wyjść trochę twarde.

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam z niekoniecznie dojrzałego avocado, krojąc je na drobną kostkę, później próbując jeszcze jakoś rozgnieść z resztą składników (bezskutecznie). po podpieczeniu było miękkie, ani trochę gorzkie :)
    z pełnoziarnistych chlebem słonecznikowym równie dobre! trzeba tylko pilnować czasu pieczenia, żeby nie wyszedł suchar.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...