31 stycznia 2011

Kalafior i szpinak z curry | Pasta z tofu, marchewki i korniszonów

Ostatnio nie mam weny na pisane nowych notek, więc prezentuje w skrócie to, co udało nam się ostatnio stworzyć. Najbardziej do gustu przypadł mi kalafior ze szpinakiem.


       Składniki :
  • 1 mały kalafior
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki czerwonej papryki ostrej
  • sól, pieprz
Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie opłukać. Czosnek posiekać, a cebulę pokroić na półtalarki. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po minucie czosnek,  curry, paprykę. Smażyć 2-3 minuty, mieszając. Do garnka wrzucić kalafior, szpinak, kolendrę, gałkę muszkatołową, wszystko zalać bulionem i gotować 15-20 min. Gdy kalafior będzie miękki, można odcedzić z nadmiaru wody. Podawać ciepłe.

Pasta z tofu, marchewki i korniszonów 



  Składniki:
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki musztardy delikatesowej lub miodowej
  • 1 mała marchew
  • 2 średnie korniszony
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Tofu zmiksować z oliwą i musztardą. Marchew zetrzeć na tarce, ogórki i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem

Ostatnio na blogach przeczytałam o dniu wegańskiej pizzy. Nie wiem kiedy on był, ale my obchodzimy go dosyć często. Ostatnio, już po raz kolejny, upiekliśmy Zakręconą Pizzę. Pomysł jest stąd, a przepis na ciasto jest nasz, tylko razy dwa.

9 komentarzy:

  1. taki kalafior z pewnością przypadł by mi do gustu, z tym że teraz kalafiory takie bez smaku poczekam więc do wiosny, pastę z tofu też zapisuję do wypróbowania a te pizzowe ślimaczki rewelacja, w życiu czegoś podobnego nie widziałąm. Robią wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. na takiego kalafiora mam teraz wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witajcie!
    Zapraszam po odbiór wyróżnienia:
    http://kaszaprodzekt.blogspot.com/
    Serdeczne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękne zdjęcia! Serdecznie zapraszam do podzielenia się talentem kulinarnym i fotograficznym na nowym portalu http://wykrywacz-smaku.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... aż ślinka cieknie :)

    Poza tym towarzysz Marchewski wkradł się do tytułu ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Heh.. dzięki za czujność !

    OdpowiedzUsuń
  7. DZIĘKI WIELKIE za wspaniałe przepisy. Od 3 tygodni trzymam się dzielnie WASZYCH rad i częściowo przepisów/ niektóre sciągam z internetu/.Mam wrażenie ,że zaczynam / DZIĘKI WAM/ czuć się lepiej i chyba już nikt nie zawróci mnie na drogę mięsożercy. Pozdrawiam serdecznie Maryla

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...