3 kwietnia 2010

Pralinki lokum


Przysmak ten znany jest pod różnymi nazwami: rachatłukum, lokum, turkish delight, bombay karachi halwa. Charakterystyczny jest dla kuchni Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu, jednak najczęściej kojarzony z kuchnią turecką.

Według legendy jego historia sięga końca XVIII w., kiedy to cukiernik na sułtańskim dworze Ali Muhiddin Haci Bekir musiał stworzyć nowy przysmak, po tym jak władca złamał sobie zęba na twardym cukierku. Cukiernik zmieszał zatem wodę, cukier, skrobię kukurydzianą i różaną wodę. Podgrzał miksturę i przelał ją na płaską blachę, posmarował olejem migdałowym i odstawił do ostygnięcia. Kiedy deser stężał, posypał go zmielonym cukrem i pokroił na małe kawałki. Efekt okazał się wspaniały. Rahat lokum (czyli "przyjemny kęs") stał się natychmiast przebojem na sułtańskim dworze w Stambule.

Składniki:
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 60 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki soku malinowego
  • cukier puder
 Wykonanie

Wodę, cukier i mąkę zagotować na dużym ogniu. Gdy masa zacznie się gotować, dodać sok malinowy i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. co jakiś czas mieszając. Powinna powstać gęsta kleista masa, którą wylewamy do prostokątnego naczynia posmarowanego olejem. Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej włożyć ją na noc do lodówki.


Masę wykładamy na posypaną cukrem pudrem deskę. Cukrem posypujemy również górę masy oraz nóż. Kroimy na kwadratowe kawałki. Jeżeli nie uda nam się wykroić kwadracików, równie dobrze można je uformować w rękach.

8 komentarzy:

  1. Jadłam ten smakołyk przywiziony z Grecji. Był tak słodki, że jedna kostka w zupełności mi wystarczyła...

    ale chętnie wypróbuję Wasz przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu to się nie chce zastygnąć??

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba gotować odpowiednio długo, żeby woda wyparowała. Potem musi trochę stać, najlepiej cała noc. Ostatecznie przysmak i tak wychodzi gumowaty i klejący, przypominający ciągutki czy krówki.
    Nasze kwadraciki trochę się rozpłaszczyły, ale i tak były pyszne. Po 2 dniach były trochę kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy przepis uda się przy użyciu jakiejś innej mąki, czy też koniecznie musi być ryżowa? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie przepisy jakie widziałam na praliny były z użyciem mąki ryżowej. Trudno mi powiedzieć, co by wyszło z innej mąki, musiałaby być równie delikatna jak ta.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można użyć mąke ryżową pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń
  7. A i czy można zrobić z połowy składników ?
    Z skladnikow podanych w przepisie ile tych kwadraciików wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mąka kukurydziana była by ok?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...