Wczoraj (30 marca) był Dzień Muffinki, więc można było to uczcić tylko w jeden sposób ;) Zrobiłam muffiny wg przepisu Leslie's Awesomeness Muffins z książki The 100 Best Vegan Baking Recipes Krisa Holechek (2009). Muffiny charakteryzują się tym, że robione są z dużej ilości składników, dlatego roboczo nazywam je "śmieciówkami". Są smaczne, bardzo sycące i mało słodkie.
Składniki:
- 2 średnie, zgniecione banany
- 1/2 szkl. (120 ml) mleka sojowego
- 1/4 szkl. (60 ml) oleju słonecznikowego
- 2 łyżki (30 ml) melasy
- 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 szkl. (100 g) płatków owsianych
- 2/3 szkl. (95 g) posiekanych suszonych daktyli
- 1/3 szkl. (65 g) posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szkl. (55 g) posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szkl. mąki orkiszowej zwykłej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
Włączyć piekarnik na 190° C. W średniej misce wymieszać banany, mleko, olej, melasę, syrop klonowy i ocet. Wymieszać. Następnie dodać płatki, daktyle, czekoladę i orzechy, wymieszać.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Napełnić foremki ciastem i piec ok. 18 min.
Kolejny przepis w kolejce do wykonania :) Tylko kiedy ja to wszystko zjem? ;) Dziękuję za przepisy i za piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńmam ta książkę od niedawna. mnóstwo dobrych przepisów tam jest. czaję się na "polski apple crisp", bo co jest najsmieszniejsze - funkcjonuje to w Stanach jako nasze polskie tradycyjne ciasto , a ja tu mieszkam 22 lata i nigdy się z takim sposobem robienia szarlotki nie spotkałam ;]
OdpowiedzUsuńFaktycznie niesamowite :) spisuję przepis i czeka na wykonanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
genialne, przed chwila je zrobilam;d dodalam jeszcze oprocz cynamonu swiezo zmielony anyz:) pychaa!!! :) m.
OdpowiedzUsuńo, mam takie same papilotki :-)
OdpowiedzUsuńmuffiny rewelka!