14 marca 2010

Muffiny kakaowe


To najprostszy i najszybszy sposób na dobre muffiny jaki znam - wykonanie ich razem z pieczeniem zajmuje 30 minut. Robię je często, gdy zachce mi się czegoś słodkiego, a nie mam sił na dłuższe bawienie się w kuchni.
Kolorowy lukier widoczny na muffinach jest kupny. Jego skład jest wegański, ale zawiera sztuczne barwniki i konserwanty.Brązowe wiórki kokosowe są barwione kakao.

Składniki (na ok. 9 sztuk):
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do piezenia
  • aromat waniliowy
Wykonanie 

Włączamy piekarnik na 175° C. W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, w drugiej misce mokreMokre składniki wlewamy do suchych i również dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do foremek i pieczemy przez 18-20 minut.


15 komentarzy:

  1. a jak uzyskac taki mily oku lukier?

    OdpowiedzUsuń
  2. tzn, jaka firma? bo nie znalazlam w sklepie ;<

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie urocze muffinki, ślinka cieknie na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  4. MMmm ;) Jakie ładne, musiały być bardzo słodziutkie wyglądają baaardzo czekoladowe. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. A lukier o taki - http://znam.to/userfiles/R/087/R087-e287265.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że aktualnie ten różowy lukier zawiera koszenilę, ale żółty i zielony są chyba wegańskie.:)

      Usuń
  6. u mnie też ostatnio babeczki królują :) a lukry kupne mi jakoś nie smakują - są takie gumowate;/

    ja kolorowe zawsze uzyskuje dodając do standardowego lukru domowej roboty kilka kropel soku z burakow (w zaleznosci od pozadanego nasycenia koloru) lub soku ze szpinaku (przepuszczam liscie przez sokowirowke normalnie)czy kurkumy.

    przy takiej ilosci cukru smak barwnikow sie nie przebija ani troszke;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czytałam i ślinka leciała mi po brodzie. Wszystkim życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyglądają, mi takie ładne nie wyszły ale smaczne były

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale prosty przepis. A czy można mąkę białą zamienić na razową lub kukurydzianą, albo pół białej pół razowej??? żeby było bardziej zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można. To stary przepis. Teraz już zawsze używam pełnoziarnistej mąki pszennej. Najlepiej dać pół szklanki tortowej i pół pełnoziarnistej. Tylko trzeba pamiętać, że ilość mokrych składników może ulec zmianie, zazwyczaj trzeba dać mniej.

      Usuń
    2. Ja używałam pełnoziarnistej, ale zazwyczaj dodaję więcej mąki, starcza na całą blachę i są odrobinę większe. Przepis jest tak banalnie prosty, że stał się moim ulubionym, zwłaszcza że to moje pierwsze wegańskie muffiny - również pochwalę się zdjęciem :-) https://lh6.googleusercontent.com/-7gNA03gBff4/T4xMyLS9g0I/AAAAAAAAA0Y/guj_ilH2RhE/s720/vegemuffin.JPG

      Ewa

      Usuń
    3. Pięknie wyszły :) A przepis jest banalny i może być bazą do innych muffinek.

      Usuń
  11. Zrobiłam je dwa razy: na Dzień Mamy oraz na festyn dla harcerzy. Wszystkim bardzo smakowało! :) Polecam! Prosty przepis (wręcz nie może się nie udać ten wypiek), realizacja szybka i tania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...