Bez wątpienia ciasta cieszą się na tym blogu największą popularnością. W zamrażalce zalegały nam działkowe truskawki i najwyższy czas było coś z nimi zrobić. Prezentuję więc pyszny, lekki i zdrowy placek, który powstał poprzez inspirację przepisem z bloga Oh She Glows.
Składniki (blacha 16x18 cm):
Suche:
1 szkl. płatków jęczmiennych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. brązowego cukru trzcinowego
Mokre:
1 łyżeczka zmielonego sezamu +
4 łyżeczki ciepłej wody
1/2 szkl. margaryny wegańskiej (ok. 80 g) w temp. pokojowej
1/3 szkl. mleka roślinnego
Dżem:
3 szkl. całych mrożonych truskawek
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka sezamu
płatki migdałowe do posypania
Truskawki umieścić w rondelku i zostawić na małym ogniu. Gdy zaczną wrzeć dodać cukier i pokroić je łyżką lub drewnianą szpatułką na kawałki. Dodać sezam i trzymać na małym ogniu ok. 10 min, co jakiś czas mieszając.
Włączamy piekarnik na 175° C. Smarujemy blachę olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
W małej misce mieszamy margarynę, mleko i wymieszany wcześniej zmielony sezam z wodą. Margaryna nie musi całkiem się rozpuścić. Mokre składniki dodajemy do suchych i zagniatamy ciasto ręką. Gotowy wyrób wykładamy na blachę.
Ciasto wyrównujemy wałeczkiem lub ręką.
Na wierch wykładamy truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 min.
samo ciasto zachwycające i te zdjęcia takie cudne
OdpowiedzUsuńo r e t y, ten placek wygląda obłędnie! takie słodkości sprawiają, że coraz bardziej przekonuje się do weganizmu :D
OdpowiedzUsuńw pierwszej chwili pomyślałam, że przegapiłam początek truskawkowego sezonu ;)
OdpowiedzUsuńciasto wspaniałe!
i ta kraciasta podkładka... bajka!
o mamuniu, mamuniu, mamuniu :) Może zjeść całą?Na raz? ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Wygląda bardzo apetycznie i normalnie aż zgłodniałam! Super :)
OdpowiedzUsuńo rety, rety...!
OdpowiedzUsuńpięknie przedstawione na tych cudownych zdjęciach.
i takie smakowite. o, ja się oprzec nie mogę!
Na jakiej wielkości blaszce piekłaś?
OdpowiedzUsuńRozmiar blachy jest podany przy składnikach.
OdpowiedzUsuńfantastyczny jest! i taki letni :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ten placek. Koniecznie muszę taki zrobić.
OdpowiedzUsuńto ciasto własnie się robi... tylko zamiast truskawek używamy jabłek i cynamonu.. dzięki!
OdpowiedzUsuńPychoootka jeśli chodzi o ciasto, zastąpiłam masę truskawkową budyniem, ale i tak wyszło smaczne. Ps. po upieczeniu polałam ciasto masą budyniową:)
OdpowiedzUsuń