17 kwietnia 2011

Placek truskawkowy


Bez wątpienia ciasta cieszą się na tym blogu największą popularnością. W zamrażalce zalegały nam działkowe truskawki i najwyższy czas było coś z nimi zrobić. Prezentuję więc pyszny, lekki i zdrowy placek, który powstał poprzez inspirację przepisem z bloga Oh She Glows.

Składniki (blacha 16x18 cm):

Suche:
1 szkl. płatków jęczmiennych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. brązowego cukru trzcinowego

Mokre:
1 łyżeczka zmielonego sezamu +
4 łyżeczki ciepłej wody
1/2 szkl. margaryny wegańskiej (ok. 80 g) w temp. pokojowej
1/3 szkl. mleka roślinnego

Dżem:
3 szkl. całych mrożonych truskawek
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka sezamu

płatki migdałowe do posypania


Truskawki umieścić w rondelku i zostawić na małym ogniu. Gdy zaczną wrzeć dodać cukier i pokroić je łyżką lub drewnianą szpatułką na kawałki. Dodać sezam i trzymać na małym ogniu ok. 10 min, co jakiś czas mieszając.

Włączamy piekarnik na 175° C. Smarujemy blachę olejem i wykładamy papierem do pieczenia.


W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 


W małej misce mieszamy margarynę, mleko i wymieszany wcześniej zmielony sezam z wodą. Margaryna nie musi całkiem się rozpuścić. Mokre składniki dodajemy do suchych i zagniatamy ciasto ręką. Gotowy wyrób wykładamy na blachę.


Ciasto wyrównujemy wałeczkiem lub ręką.


Na wierch wykładamy truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi. 


Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 min.

12 komentarzy:

  1. samo ciasto zachwycające i te zdjęcia takie cudne

    OdpowiedzUsuń
  2. o r e t y, ten placek wygląda obłędnie! takie słodkości sprawiają, że coraz bardziej przekonuje się do weganizmu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. w pierwszej chwili pomyślałam, że przegapiłam początek truskawkowego sezonu ;)
    ciasto wspaniałe!
    i ta kraciasta podkładka... bajka!

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamuniu, mamuniu, mamuniu :) Może zjeść całą?Na raz? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i normalnie aż zgłodniałam! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rety, rety...!
    pięknie przedstawione na tych cudownych zdjęciach.
    i takie smakowite. o, ja się oprzec nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jakiej wielkości blaszce piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozmiar blachy jest podany przy składnikach.

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczny jest! i taki letni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale ten placek. Koniecznie muszę taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. to ciasto własnie się robi... tylko zamiast truskawek używamy jabłek i cynamonu.. dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychoootka jeśli chodzi o ciasto, zastąpiłam masę truskawkową budyniem, ale i tak wyszło smaczne. Ps. po upieczeniu polałam ciasto masą budyniową:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...