23 listopada 2009

Gnocchi ze szpinakiem w sosie pieczarkowym




Składniki :

  • 450 g ziemniaków
  • 75 g szpinaku
  • ok. 150 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Sos:
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 150 ml mleka
  • łyżka mąki
  • olej

Ziemniaki w mundurkach gotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i przetrzeć przez sito lub potłuc. Szpinak dusić aż zmięknie. Osączyć i osuszyć ma małym ogniu. Do masy ziemniaczanej wlać olej i wsypać szpinak, dodać szczyptę soli, wszystko wymieszać. Dosypać połowę mąki i mieszać dalej. Masę wyłożyć na oprószony mąką blat, zagniatać, stopniowo dodając resztę mąki, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Rękami oprószonymi mąką utoczyć z odkrojonych kawałków długie wałki, następnie pociąć je na małe, 2 cm kawałki. Po środku każdego wycisnąć palcem zagłębienie. Kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty.

Sos.
Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy ją do rozgrzanego rondelka z olejem. Pieczarki kroimy również w kostkę i gdy cebula się zeszkli, wrzucamy je do rondelka. Dolewamy trochę wody i podduszamy wszystko. W kubku rozrabiamy mleko z mąką tak, aby nie było grudek, następnie wlewamy do pieczarek, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 5 minut.

12 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko, ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. musze wyprobowac te pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bosko,mam wszystkie potrzebne mi składniki!jutro będzie uczta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gnocchi czeka na bulgoczącą wodę. Sos czeka na swoją kolej. A ja czekam na obiad. i nie mogę się doczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie dla was dziwne pytanie, ale czy mleko sojowe się nadaje?? nie jem nabiału od niedawna i jeszcze się gubię czym co zastępować :( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mleko sojowe jak najbardziej, oby naturalne (czyli nie samakowe).

    OdpowiedzUsuń
  7. witam.;) ile osób wykarmię takimi obiadem.?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. z tego co pamiętam, to chyba dla nas 2 starczyło.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy da się je zrobić z młodych ziemniaków, bo tylko takie są teraz dostępne ? A marzą mi się strasznie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie próbowałam z młodymi ziemniakami. Można spróbować małą porcję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Własnie wsunęłam porcyjkę tych kluseczek. Zmodyfikowałam sos - po prostu poddusiłam na oleju cebulę i czosnek z resztą szpinaku. Wyszło smakowite! Przypominam, że roślinne żelazo potrzebuje kwaśnego środowiska, żeby dobrze się wchłonąć, więc - gnocchi ze szpinakiem popijamy sokiem pomidorowym, jemy z ketchupem albo właśnie z cebulą (ma dużo wit. C)
    http://www.biomol.pl/index.php/pol/artykuly/zelazo

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wydaje się świetny, gdyby nie ten olej... Dlaczego jest tak dużo użytergo?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...