Składniki :
- 1 duże, dojrzałe avocado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyzka oleju roślinnego
- 50 g kukurydzy z puszki
- 2 pomidory obrane ze skórki
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 1 por posiekany
- 400 g wywaru z warzyw
- 150 ml mleka sojowego
Avocado obrać i zmiażdżyć widelcem, dodać sok z cytryny i odłożyć. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć kukurydzę, pomidory, czosnek oraz por aż zmiękną. Połowę obsmażonych warzyw przełożyć do miksera, dodać zmiażdżone avocado i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do czystego garnka. Wlać bulion i mleko, dodać resztę warzyw, gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty. Przybrać krążkami pora i podawać.
Jutro moje pierwsze noworoczne gotowanie. Dam znać jak wyszło. Dzięki za pomysł. Będzie jeszcze Calzone.
OdpowiedzUsuńmniaaam, wygląda super <3 wypróbuję jak tylko znajdę jakieś fajne avokadko. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń