18 czerwca 2011

Pieczony kalafior z czerwonym ryżem i groszkiem


Jem kalafior kilogramami póki jest młody. Wy też powinniście :) Danie wyszło przez przypadek, bo miały być gołąbki, ale kupiłam za małą kapustę.

Składniki :

150 g czerwonego ryżu
średnia główka młodego kalafiora
ok. 3/4 szkl. groszku konserwowanego
pęczek świeżej natki pietruszki
curry
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Kalafior podzielić na drobne różyczki, dokładnie opłukać i ugotować (ale tak, żeby był lekko twardawy). Ryż ugotować i dokładnie odcedzić. Włączyć piekarnik na 200° C. Kalafior rozłożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwką, posypać curry i piec ok. 25 min. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić solą i pieprzem do smaku.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam kalafior w kazdej postaci :) Napewno wyprobuję tą kombinacje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też jem kalafior. ten młody jest zdecydowanie najpyszniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł!!! uwielbiam kalafior, jutro lecę do warzywniaka!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie z tym czerwonym ryżem!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne są takie przypadki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite ale dla mnie bez groszku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam pieczonego kalafiora :D wygląda przepysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...