6 stycznia 2011

Zupa z pieczonych warzyw


Dalszy ciąg przepisów na zupy, które podbijają naszą kuchnie tej zimy. Chyba nigdy nie jedliśmy ich tyle, co przez ostatnie miesiące.

Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Włączyć piekarnik na 200° C.
Warzywa umyć i pokroić. Ułożyć na blaszce i pokropić oliwą z oliwek. Piec 50 min prócz czosnku - ten po 20 min pieczenia należny wyciągnąć, inaczej zostanie z niego sam popiół.


Upieczone warzywa ściągamy z blachy i przekładamy do garnka. (Jeżeli użyliście folii aluminiowej, trzeba to robić ostrożnie, gdyż folia może się rwać i jej kawałki będziecie mieć w zupie). Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 min. 


Całą zupę miksujemy w blenderze, a na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Idealnie smakuje z kawałkami smażonego tofu.

16 komentarzy:

  1. Fajne jest to środkowe zdjęcie, wygląda jak obraz :). Ja też dzisiaj gotowałam zupę, chociaż zupełnie inną, ale ta wasza musi być pyszna i bardzo aromatyczna :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robie z pieczonych warzyw, ale głownie na bazie różnokolorowych papryk, cebuli i czosnku.
    Wasza wygląda świetnie, i fajne miski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw! W lecie piekę różne gatunki moich ogrodowych pomidorów, w zimie zadowalam się pieczonymi paprykami, cukiniami, bakłażanami i obowiązkowo czosnkiem.
    A problem z folią można rozwiązać kupując matę silikonową: nie rwie się, łatwo się myje a wydatek zwraca się, bo nie trzeba ciągle kupować folii aluminiowej.

    pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa wygląda bardzo apetycznie - piękny kolor.

    Ja do wykładania blach do pieczenia preferuję papier pergaminowy - folii w tym celu od dawna nie używam właśnie ze względu na przywieranie potraw do jej powierzchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowna ta zupa , połączenie wszystkiego co lubie, ulubione warzywa i do tego upieczone.
    Świetna zupa na zimę!!

    OdpowiedzUsuń
  6. zupy z pieczonych warzyw są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie zupki. dawno nie jadłam (z reguł robię je latem). ale nabrałam apetytu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała zupa, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja to chwytam. Chwytam. Już planuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. W sam raz an taka pogode : )

    A ponawiam pytanie postawione u mnie na blogu, czemu okreslenie ciecierzycy cieciorka jest bledne?

    OdpowiedzUsuń
  11. zdjęcie warzyw przed i po pieczeniu.. urocze:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ten przepis jest fantastyczny, bardzo smaczna zupa. w niedzielę moi znajomi analizowali skład i całkiem nieźle mi poszło. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszna!
    pieklam warzywa 20 minut i wystarczylo, dalam tez cala glowke czosnku- przekrojona na pol w poprzek -latwiej sie wtedy wyjmuje te pol-zabki.
    wspaniala!
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  14. A mi średnio smakowała...w sumie to wcale...może ją źle przygotowałam..no nie wiem. Zasugerowałam się pozytywnymi opiniami i potem żałowałam. Dobrze, że warzywa piekłam "przy okazji" bo inaczej byłabym wkurzona ilością gazu jaki musiałam zużyc do przygotowania tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm, wygląda bosko, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam.Zrobiłam zupę 2 razy w ciągu tygodnia.Zupa jest wyśmienita !!
    Dzieki serdeczne za przepis, będę do niego bez wątpienia często wracać.
    Zajął już miejsce w mojej zeszytowej księdze najlepszych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...