Poczułam kilka dni temu nagłą ochotę na coś słodkiego i jak zwykle w takich przypadkach musiałam "ratować się" tym, co miałam pod ręką. Znalazłam słój prażonych jabłek i chwilę później miałam gotowego placka. Przekąska była pyszna, a przy tym prawie beztłuszczowa ;)
Składniki:
- 1/2 szkl. otrębów pszennych
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mielonych migdałów lub ziarna sezamu
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. mleka roślinnego
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
- 500 g prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 średnie jabłko
Włączyć piekarnik na 175° C.
W średniej misce wymieszać mąkę, otręby, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. W małej misce wymieszać ze sobą mleko i olej. Mokre składniki wlać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka minut do lodówki.
W misce mieszamy prażone jabłka, kaszę i cynamon. Jeżeli prażone jabłka są niesłodzone, to można dosypać kilka łyżeczek cukru. Schłodzone ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę. Można to robić skubiąc kawałki ciasta i rozgniatając je palcami. Ciasto wyłożone na dnie nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie farsz jabłkowy. Górę przykrywamy kawałkami obranego i pokrojonego jabłka. Pieczemy ok. 25 min.
A.
Piękna!
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda baardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie! Podoba mi się to że jest to przekąska dość niskokaloryczna jak na deser. A przyznam ,że nie robiłam tarty jabłkowiej ani jabłecznika od wieków! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńTarta pysznie wygląda, a zdjęcie bardzo klimatyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Przepyszne zdjecie !
OdpowiedzUsuńNiee, to już chyba jakaś rozpusta - nie dość że takie pyszne to jeszcze TAKIE zdrowe!
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie, prawie czuje zapach jablek :)
OdpowiedzUsuńidealna na chłodne wieczory :)
OdpowiedzUsuń