4 stycznia 2011

Tarta jabłkowa


Poczułam kilka dni temu nagłą ochotę na coś słodkiego i jak zwykle w takich przypadkach musiałam "ratować się" tym, co miałam pod ręką. Znalazłam słój prażonych jabłek i chwilę później miałam gotowego placka. Przekąska była pyszna, a przy tym prawie beztłuszczowa ;)

Składniki:
  • 1/2 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mielonych migdałów lub ziarna sezamu
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mleka roślinnego
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego
  • 500 g prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 1 średnie jabłko

Włączyć piekarnik na 175° C.
W średniej misce wymieszać mąkę, otręby, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. W małej misce wymieszać ze sobą mleko i olej. Mokre składniki wlać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i odstawić na  kilka minut do lodówki.

W misce mieszamy prażone jabłka, kaszę i cynamon. Jeżeli prażone jabłka są niesłodzone, to można dosypać kilka łyżeczek cukru. Schłodzone ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę. Można to robić skubiąc kawałki ciasta i rozgniatając je palcami. Ciasto wyłożone na dnie nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie farsz jabłkowy. Górę przykrywamy kawałkami obranego i pokrojonego jabłka. Pieczemy ok. 25 min.

A.

9 komentarzy:

  1. Mmmm wygląda baardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie! Podoba mi się to że jest to przekąska dość niskokaloryczna jak na deser. A przyznam ,że nie robiłam tarty jabłkowiej ani jabłecznika od wieków! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta pysznie wygląda, a zdjęcie bardzo klimatyczne :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niee, to już chyba jakaś rozpusta - nie dość że takie pyszne to jeszcze TAKIE zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada cudownie, prawie czuje zapach jablek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealna na chłodne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...