23 stycznia 2011

Pieczona czerwona soczewica z czerwonym ryżem


Większych eksperymentów w kuchni u nas ostatnio nie było, więc prezentuję przepis z jednego z moich ulubionych blogów Veggies On The Counter. Zamiast brązowego ryżu użyłam czerwonego, a zamiast papryczki chili, dodałam czerwoną paprykę w proszku. Ponieważ na śniadanie jedliśmy cebulę (a dokładnie tofucznicę), danie podałam z podsmażaną cukinią (w oryginale podane jest z duszoną cebulą). Cukinia okazała się strzałem w dychę i wszystko rozeszło się w mgnieniu oka.

Składniki:
  • 170 g czerwonej soczewicy
  • 190 g ugotowanego czerwonego lub brązowego ryżu (ok. 90 g suchego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 papryczki chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu


    Piekarnik włączyć na 180° C. Formę do pieczenia 20x20 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. W rondelku podgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć na niej posiekane ząbki czosnku, tymianek i paprykę, ok. 2 min. Soczewicę wypłukać dokładnie i wrzucić do rondla, wszystko zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 15-20 min. Do soczewicy wsypujemy ryż, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wyłożyć na naczynie i piec 40-50 min.

    Podawać można z podsmażoną cukinią -  2 małe cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i smażyć ok 5-10 min na oliwie z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem.

    Całe danie ma ok. 890 kcal i 47 g białka.

    12 komentarzy:

    1. rany, ale bajecznie słoneczne jest to danie!
      zastrzyk lata w środku zimy ;-)

      OdpowiedzUsuń
    2. świetne!Jakoś nigdy nie robiłam pieczonej soczewicy chociaż się już kilka razy przymierzałam, wypróbuję ten przepis na pewno.

      OdpowiedzUsuń
    3. Hi Anette! Google translator tells me you enjoyed the recipe so I'm more than happy to hear that. :)* Warm regards from Portugal, Joana (from veggiesonthecounter)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ale fajny przepis! Ja podobnie jak Zielenina przymierzam się od dawna do pieczonej soczewicy i teraz na pewno w końcu spróbuję bo wygląda bardzo ładnie a na dnie szafki została mi akurat szklanka czerwonego ryżu z wczorajszego obiadu. Do wypróbowania na pewno!

      OdpowiedzUsuń
    5. piękne zdjęcia.
      i naprawdę inspirujące danie.

      OdpowiedzUsuń
    6. zdjecie jest naprawdę extra, kolorki przecudowne, a pomysł zapewne wypróbuję. ciekawi mnie szczególnie ta cukinia...że podsmażana tylko. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    7. pysznie i kolorowo, czyli tak jak lubię :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com

      Pozdrawiamy:)

      OdpowiedzUsuń
    9. wczoraj zrobiłam tą pieczoną soczewicę tylko zamiast ryżu użyłam pszenicy, znakomite to wyszło
      pozdrawiam
      Sylwia

      OdpowiedzUsuń
    10. a z zieloną soczewicą postępować tak samo? Bo nie jestem obeznana w tym temacie...

      OdpowiedzUsuń
    11. Zielona soczewica jest grubsza od czerwonej i dłużej się gotuje. Tutaj przepis jest tak zrobiony, że woda wsiąka prawie cała w soczewicę i ryż. Z zieloną pewnie tak nie wyjdzie.

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...