23 sierpnia 2010

Ciasto kukurydziano-jagodowe


Przepis na to pyszne ciasto pochodzi ze strony Eggless Cooking, jednej z moich ulubionych (napisze kiedyś o tym osobny post). Ciasto jest lekkie, idealnie nadaje się do kawy czy herbaty, a w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki oleju. Przepis lekko zmodyfikowałam, bo zamiast jogurtu sojowego użyłam śmietany sojowej, a zamiast 1/2 szkl. mąki dałam 3/4.

Składniki (na formę 20x20 cm):

  • 3/4 szkl. mąki białej pszennej
  • 1/2 szkl. drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szkl. przecieru (musu) jabłkowego
  • 1/2 szkl. śmietany sojowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szkl. jagód
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie

Włączyć piekarnik na 175° C. Wysmarować tłuszczem naczynie i wyłożyć papierem do pieczenia.

W małej misce wymieszać płatki migdałowe, cukier, cynamon i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę, kasze, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko mieszamy. Na końcu wsypujemy 2/3 szkl. jagód i delikatnie mieszamy całość.

Ciasto wylewamy do formy i przykrywamy resztą jagód. Wierzch posypujemy migdałami i lekko je przyciskamy do ciasta, by się przykleiły.

Pieczemy ok. 30 minut.


Na koniec pozwolę sobie zamieścić jeszcze kilka zdjęć z mojej ostatniej wycieczki do lasu. Jak wiadomo najpiękniejsze grzyby to grzyby trujące.

12 komentarzy:

  1. wygląda pysznie!Bardzo lubią ciasta posypane płatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne to ciasto:) Mam małe pytanie odnośnie przecieru jabłkowego: użyliście przecieru domowej roboty czy kupnego? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyliśmy przecieru kupnego, a konkretnie http://www.niam.pl/ots/produkt/2037-frucio_mus_z_jablek_i_bananow Kosztował 2,99 zł, ale spokojnie można kupić z innych firm duży słój po ok. 4 zł.

    Domowy przecier robiłam kiedyś bardzo często - w dużym garnku prażyłam drobno pokrojone jabłka i cukier.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie! szczególnie te smakowite jagódki w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro będę próbował placek brzoskwiniowy, a Wy już kolejne pieczecie?! Nie nadążam ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis genialny,ciasto wygląda na proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. zdjęcia mnie powaliły. na kolana. o mało z krzesła nie spadłam!
    i dodatkowo pozytywne wrażenia jeśli o przepis chodzi. apetyt rośnie w miarę czytania i oglądania!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mrożone dadzą radę, czy za dużo w nich wody i ciasto klapnie? nie chce mi się czekać do lata żeby skonsumować takie cudo

    OdpowiedzUsuń
  9. mrożone jagody można wrzucić na durszlak i poczekać aż się odmrożą i odciekną z wody.

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja przerobiłem ten przepis na muffiny i też było przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozumiem, że kasza kukurydziana użyta w przepisie jest sucha, nieugotowana?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ah! I jeszcze pytanie czy można jakoś zastąpić ocet jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...