Przepis na to pyszne ciasto pochodzi ze strony Eggless Cooking, jednej z moich ulubionych (napisze kiedyś o tym osobny post). Ciasto jest lekkie, idealnie nadaje się do kawy czy herbaty, a w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki oleju. Przepis lekko zmodyfikowałam, bo zamiast jogurtu sojowego użyłam śmietany sojowej, a zamiast 1/2 szkl. mąki dałam 3/4.
Składniki (na formę 20x20 cm):
- 3/4 szkl. mąki białej pszennej
- 1/2 szkl. drobnej kaszy kukurydzianej
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szkl. przecieru (musu) jabłkowego
- 1/2 szkl. śmietany sojowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szkl. jagód
- 1/2 szkl. płatków migdałowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Włączyć piekarnik na 175° C. Wysmarować tłuszczem naczynie i wyłożyć papierem do pieczenia.
W małej misce wymieszać płatki migdałowe, cukier, cynamon i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę, kasze, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko mieszamy. Na końcu wsypujemy 2/3 szkl. jagód i delikatnie mieszamy całość.
Ciasto wylewamy do formy i przykrywamy resztą jagód. Wierzch posypujemy migdałami i lekko je przyciskamy do ciasta, by się przykleiły.
Pieczemy ok. 30 minut.
Na koniec pozwolę sobie zamieścić jeszcze kilka zdjęć z mojej ostatniej wycieczki do lasu. Jak wiadomo najpiękniejsze grzyby to grzyby trujące.
wygląda pysznie!Bardzo lubią ciasta posypane płatkami.
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto:) Mam małe pytanie odnośnie przecieru jabłkowego: użyliście przecieru domowej roboty czy kupnego? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUżyliśmy przecieru kupnego, a konkretnie http://www.niam.pl/ots/produkt/2037-frucio_mus_z_jablek_i_bananow Kosztował 2,99 zł, ale spokojnie można kupić z innych firm duży słój po ok. 4 zł.
OdpowiedzUsuńDomowy przecier robiłam kiedyś bardzo często - w dużym garnku prażyłam drobno pokrojone jabłka i cukier.
wygląda pysznie! szczególnie te smakowite jagódki w środku :)
OdpowiedzUsuńJutro będę próbował placek brzoskwiniowy, a Wy już kolejne pieczecie?! Nie nadążam ;).
OdpowiedzUsuńprzepis genialny,ciasto wygląda na proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pyszne!
OdpowiedzUsuńzdjęcia mnie powaliły. na kolana. o mało z krzesła nie spadłam!
OdpowiedzUsuńi dodatkowo pozytywne wrażenia jeśli o przepis chodzi. apetyt rośnie w miarę czytania i oglądania!
czy mrożone dadzą radę, czy za dużo w nich wody i ciasto klapnie? nie chce mi się czekać do lata żeby skonsumować takie cudo
OdpowiedzUsuńmrożone jagody można wrzucić na durszlak i poczekać aż się odmrożą i odciekną z wody.
OdpowiedzUsuńa ja przerobiłem ten przepis na muffiny i też było przepyszne.
OdpowiedzUsuńRozumiem, że kasza kukurydziana użyta w przepisie jest sucha, nieugotowana?
OdpowiedzUsuńAh! I jeszcze pytanie czy można jakoś zastąpić ocet jabłkowy?
OdpowiedzUsuń