Dzisiaj jestem z siebie wyjątkowo dumna, bo dzisiejszy obiad to eksperyment i w dodatku się udał. Miałam zrobić tartę z tofu i fasolką, ale tofu postanowiłam zastąpić startą kukurydzą. Danie wyszło pyszne, jednak można zrobić do niego osobno sos - pieczarkowy byłby w sam raz.
Składniki :
Ciasto:
- 1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
- 1 szkl. białej mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonego sezamu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
- 1/3 szkl. wody
- 1/3 szkl. oliwy
- 4 kolby kukurydzy
- 180 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 zielone cebulki
- kawałek pora
- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
- świeży koperek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ciasto
W misce wymieszać zmielone płatki, mąkę, sezam, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Następnie dolewamy wodę oraz oliwę i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki na czas robienia farszu.
Farsz
Włączamy piekarnik na 175° C.
Fasolkę szparagową płuczemy i gotujemy 5-10 min, aby lekko zmiękła. W tym czasie możemy zetrzeć kukurydzę. Najwygodniej przełamać kolby na pół i trzeć w szerokiej misce. Odcedzamy dokładnie fasolkę i kroimy ją na mniejsze kawałki. Cebulki i por kroimy w talarki i podsmażamy na patelni przez ok. 5 min. Wszystkie warzywa i posiekany koperek dodajemy do startej kukurydzy i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, doprawiamy do smaku i wszystko mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Placek musi być okrągły i trochę większy niż dno formy. Wykładamy naczynie ciastem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy farsz do formy i dokładnie wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 35 min.
uśmiecha się do mnie ta tarta i hipnotyzuje kolorem. a co najważniejsze i ja mogę taką zjeść;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńsłonecznym kolorem zachęca i kusi. sądzę, że smakuje wyśmienicie ;]
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńbardzooo :)
i tak słonecznie :)
śliczna
OdpowiedzUsuńto jest tarta słońce!
OdpowiedzUsuńpięknie sloneczna !
OdpowiedzUsuńjak tylko zobaczyłam zdjęcie tej tarty od razu humor mi się polepszył!
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam i zapraszam Cię do blogowej zabawy. http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/03/ogorki-malosolne-i-blogowa-zabawa/
OdpowiedzUsuńAle cudne fotki..i cudna tarta.. Te kolory, te składniki.. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPonadto, i ja Was zapraszam serdecznie do zabawy w 'Lubię..'. Szczegóły u mnie: http://cooking-empire.blogspot.com/2010/09/lubieoj-lubiefudge-truffle-cheesecake.html
Pozdrawiam
bardzo interesujące połączenie, ja też się przyłączam do zaproszenia :)http://zielenina.blogspot.com/2010/09/dzien-blogera-czyli-dwie-dziesiatki.html
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pyszna :). Pierwszy raz idealnie wymierzone ciasto i farsz na moją formę do tarty :). Zawsze za mało farszu albo coś z ciastem nie tak, a tutaj idealnie. Tarta jest sycąca i bardzo dobra. Najgorsze to ścieranie kukurydzy ;).
OdpowiedzUsuńPychota :)
Pozdrawiam
zocha.ie
można użyć kukurydzy z puszki?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej. sama nie robiłam, ale można trochę rozgnieść taką kukurydzę widelcem czy tłuczkiem. najlepiej zrobić do tego dania sos, bo można się zapchać :)
Usuń