27 sierpnia 2010

Tarta kukurydziana z fasolką szparagową


Dzisiaj jestem z siebie wyjątkowo dumna, bo dzisiejszy obiad to eksperyment i w dodatku się udał. Miałam zrobić tartę z tofu i fasolką, ale tofu postanowiłam zastąpić startą kukurydzą. Danie wyszło pyszne, jednak można zrobić do niego osobno sos - pieczarkowy byłby w sam raz.

Składniki :

Ciasto:
  • 1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
  • 1 szkl. białej mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oliwy
Farsz:
  • 4 kolby kukurydzy
  • 180 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 zielone cebulki
  • kawałek pora
  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie

Ciasto
W misce wymieszać zmielone płatki, mąkę, sezam, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Następnie dolewamy wodę oraz oliwę i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki na czas robienia farszu.

Farsz
Włączamy piekarnik na 175° C.
Fasolkę szparagową płuczemy i gotujemy 5-10 min, aby lekko zmiękła. W tym czasie możemy zetrzeć kukurydzę. Najwygodniej przełamać kolby na pół i trzeć w szerokiej misce. Odcedzamy dokładnie fasolkę i kroimy ją na mniejsze kawałki. Cebulki i por kroimy w talarki i podsmażamy na patelni przez ok. 5 min. Wszystkie warzywa i posiekany koperek dodajemy do startej kukurydzy i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, doprawiamy do smaku i wszystko mieszamy.


Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Placek musi być okrągły i trochę większy niż dno formy. Wykładamy naczynie ciastem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy farsz do formy i dokładnie wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 35 min.

15 komentarzy:

  1. uśmiecha się do mnie ta tarta i hipnotyzuje kolorem. a co najważniejsze i ja mogę taką zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słonecznym kolorem zachęca i kusi. sądzę, że smakuje wyśmienicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie!
    bardzooo :)
    i tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak tylko zobaczyłam zdjęcie tej tarty od razu humor mi się polepszył!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gorąco pozdrawiam i zapraszam Cię do blogowej zabawy. http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/03/ogorki-malosolne-i-blogowa-zabawa/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudne fotki..i cudna tarta.. Te kolory, te składniki.. Musi być pyszna!

    Ponadto, i ja Was zapraszam serdecznie do zabawy w 'Lubię..'. Szczegóły u mnie: http://cooking-empire.blogspot.com/2010/09/lubieoj-lubiefudge-truffle-cheesecake.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo interesujące połączenie, ja też się przyłączam do zaproszenia :)http://zielenina.blogspot.com/2010/09/dzien-blogera-czyli-dwie-dziesiatki.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i jest pyszna :). Pierwszy raz idealnie wymierzone ciasto i farsz na moją formę do tarty :). Zawsze za mało farszu albo coś z ciastem nie tak, a tutaj idealnie. Tarta jest sycąca i bardzo dobra. Najgorsze to ścieranie kukurydzy ;).
    Pychota :)

    Pozdrawiam
    zocha.ie

    OdpowiedzUsuń
  9. można użyć kukurydzy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej. sama nie robiłam, ale można trochę rozgnieść taką kukurydzę widelcem czy tłuczkiem. najlepiej zrobić do tego dania sos, bo można się zapchać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...