6 czerwca 2010

Sorbet kiwi

U nas wyjątkowo upalnie, więc schłodziliśmy się sorbetem. Udało się dorwać koszyk przecenionych kiwi i truskawki, chociaż te drugie dość drogie w tym roku.

Składniki:
  • 6-8 kiwi
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
Wykonanie

Cukier rozpuścić w rondelku z wodą i pogotować kilka minut. Kiwi poprzekrawać na pół i łyżeczką wyciągnąć miąższ. Miksujemy razem kiwi z ostudzonym syropem. Wylewamy masę do plastikowego pojemnika i chłodzimy w zamrażalce. Najlepiej zostawić na noc.

Polewa truskawkowa to nic innego jak zmiksowane truskawki z cukrem.

8 komentarzy:

  1. cudna ta zieleń z ziarenkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny ten keczup

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha, czym byłoby lato bez sorbetu własnej roboty? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Białymstoku 3,50 za kilogram! Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie jadłam kiwi lodów. zrobię! jednak narazie truskawki i czereśnie pełną parą przerabiane

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie i podobne "lody" jadam często :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    http://weganizm-frutarianizm.blogspot.com

    Dodaję Twój blog do mojej listy blogów.
    Może dodasz u siebie adres mojego bloga?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...