Pyszne zapiekane owoce przybrane kruszonką - tak, jak szybko się je robi, tak szybko znikają z talerza. Sezon na truskawki trwa, a ponieważ jest on krótki, należy jeść owoce do oporu!
Składniki (na 23 cm formę) :
- 400 g truskawek
- 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/4 kostki margaryny wegańskiej
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Włączyć piekarnik na 175°C. Truskawki pokroić i ułożyć w naczyniu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy margarynę i ucieramy, aż uzyskamy granulki. Powstałą kruszonkę nakładamy na owoce i pieczemy 30 min.
Jeśli macie problem z nabyciem margaryny wegańskiej, możecie spróbować tego przepisu na kruszonkę:
- 60 gr mąki, 40 g cukru, 50 g zmielonych migdałów, 30 g oleju z ryżu, 10 g wody
Super! Jutro robię! :)
OdpowiedzUsuńlubię crumble. słodko kwaśne. pyszne.
OdpowiedzUsuńod tygodnia robimy codziennie :D rewela!
OdpowiedzUsuńczy można zrobić z olejem zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńNapisane jest w poście "Jeśli macie problem z nabyciem margaryny wegańskiej, możecie spróbować tego przepisu na kruszonkę:
Usuń60 gr mąki, 40 g cukru, 50 g zmielonych migdałów, 30 g oleju z ryżu, 10 g wody"
Ale z góry piszę, że nie próbowałam tego przepisu.
czy konieczne są płatki owsiane ?
OdpowiedzUsuń