20 czerwca 2010

Crumble truskawkowe


Pyszne zapiekane owoce przybrane kruszonką - tak, jak szybko się je robi, tak szybko znikają z talerza. Sezon na truskawki trwa, a ponieważ jest on krótki, należy jeść owoce do oporu!

Składniki (na 23 cm formę) :
  • 400 g truskawek
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/4 kostki margaryny wegańskiej
  • pół łyżeczki cynamonu
    Wykonanie

    Włączyć piekarnik na 175°C. Truskawki pokroić i ułożyć w naczyniu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy margarynę i ucieramy, aż uzyskamy granulki. Powstałą kruszonkę nakładamy na owoce i pieczemy 30 min.

    Jeśli macie problem z nabyciem margaryny wegańskiej, możecie spróbować tego przepisu na kruszonkę:
    • 60 gr mąki, 40 g cukru, 50 g zmielonych migdałów, 30 g oleju z ryżu, 10 g wody

    6 komentarzy:

    1. lubię crumble. słodko kwaśne. pyszne.

      OdpowiedzUsuń
    2. od tygodnia robimy codziennie :D rewela!

      OdpowiedzUsuń
    3. czy można zrobić z olejem zamiast margaryny?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Napisane jest w poście "Jeśli macie problem z nabyciem margaryny wegańskiej, możecie spróbować tego przepisu na kruszonkę:

        60 gr mąki, 40 g cukru, 50 g zmielonych migdałów, 30 g oleju z ryżu, 10 g wody"

        Ale z góry piszę, że nie próbowałam tego przepisu.

        Usuń
    4. czy konieczne są płatki owsiane ?

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...