5 marca 2010

Krążki cebulowe


Mieliśmy dziś fastfoodowy, niezbyt zdrowy obiad, w skład którego wchodziły m.in. krążki cebulowe. Są przepyszne, rozpływają się w ustach i są w sam raz na wieczory z przyjaciółmi.

Składniki:
  • 3 średnie cebule
  • 3/4 szkl.mąki
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
Wykonanie

Cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i rozdzielamy na krążki. Miksujemy lub dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, mleko, proszek do pieczenia i cukier. Przyprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Krążki zanurzamy w gotowym cieście i smażymy z obu stron w głębokim oleju.

5 komentarzy:

  1. koincydencja! widziałam ostatnio mrożone krążki cebulowe i tak nad chłodziarką w sklepie wzdychałam... ach! ale bym chciała zjeść coś takiego fastfudowego i wegańskiego! super!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jezu, krążki cebulowe to tłuste zło z jedną tylko zaletą - są tanim zapychaczem znajomych, bo nikt nie zje więcej niż pięć:P Osobiście uwielbiam w cieście piwnym

    OdpowiedzUsuń
  3. po ostygnięciu mi skapcianiały, Twoje są cały czas chrupiące?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie były. Zawsze rozpływały się w ustach. Gdy jadłam kupne też zawsze były miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. o boze,raj na ziemi! robie dzis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...