26 lutego 2011

Kuskus z gruszkami


Cały czas staram się jeść pożywne śniadania i kombinuję, jak je przyrządzać przy najmniejszej stracie czasu. Zbawienny okazał się kuskus, który często zabieram do pracy. Można zrobić sobie w domu mieszankę z suszonymi warzywami, a potem zalewać ją wrzątkiem. Wersja śniadaniowa to oczywiście owoce i wszelkiego rodzaju ziarna czy orzechy.

Przy okazji tematu śniadań zapraszam oczywiście do wegańskiego bloga Śmierć kanapkom na którym znajdziecie wiele śniadaniowych inspiracji. 

Kuskus z gruszkami (3 porcje):

200 g kaszy kuskus
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
250 ml wrzątku
pół dużej pomarańczy
3 średnie gruszki
garść ziaren słonecznika
orzechy (opcja)

Kuskus, oliwę, cynamon i sól umieszczamy w głębszym naczyniu i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy na 3 min. Kuskus wymieszać widelcem i dodać do niego pokrojone na kawałki gruszki oraz słonecznik. Wycisnąć do dania trochę soku z połówki pomarańczy, a potem dodać miąższ (można się przy tym trochę upaćkać). 


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam kuskus, delikatny, słodkawy. Z gruszkami musi tworzyć bardzo harmonijne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na kuskus, tak jeszcze nie jadłam. Świetny layout!Sami robiliście napis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Layout robię sama, co jakiś czas trochę go odświeżając.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis. Dodaję do mojej listy "do wypróbowania" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja co prawda kuskusu nie tykam, ale w jego miejsce wstawiam kaszę jaglaną (gotuje się szybko i właściwie sama). W duecie z gruszkami wypada fenomenalnie :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na śniadanie :) kuskus uwielbiam, właśnie za tą szybkośc przygotowania! do tej pory nie próbowałam go łączyc z owocami, ale patrząc na zdjęcia mam ochotę wypróbowac!
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia.
    kuskus z gruszką... brzmi bardzo elegancko.
    delikatny kuskus i chrupiąca gruszka, rozpływająca się w ustach...och, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. tyle pyszności w jednej miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aby to pyszne śniadanie było zdrowe i pożywne, polecam kuskus razowy. ten zwykły - jak biała mąka - jest oczyszczony i pozbawiony bardzo cennych wartości.

    Uwielbiam Waszą stronę. Weganką jestem od niedawna (ok rok) a Wy inspirujecie BARDZO :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny śniadaniowy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak widać kuskus nie musi być na słono, na słodko jest równie dobry:) ale z gruszkami to jeszcze nie jadłam:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i inspirujący blog, świetny layout!
    Pomysł na śniadanie bardzo oryginalny - zrobiłam dzisiaj z pełnoziarnistym kuskusem, dodałam jeszcze łyzkę syropu klonowego do smaku. Poezja :) Zrobie na pewno jeszcze nie raz i wrzucę także do siebie, bo pomysł wart jest rozpowszechniania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...