13 sierpnia 2010

Sałatka grecka


Za oknem letnia burza, deszcz i słońce, ale tęczy brak. Kolorowy za to było dziś na talerzu. Sałatka grecka jest nie do pokonania - można ją urozmaicać na wiele sposobów, ale podstawę zawsze stanowią pomidory, cebula, oliwki, ogórki i ser feta. W wegańskiej wersji występuje tofu, tylko najlepiej, żeby było marynowane. My do stałych punktów greckiej sałatki dołączamy czerwoną paprykę i ogórki konserwowe lub kiszone. Zdecydowanie wolimy też zielone oliwki od czarnych i nie dodajemy żadnej sałaty.

Składniki:
  • 1 kostka (180 g) naturalnego tofu
  • 1 duży pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • 50 g oliwek
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/4 szkl. oliwy 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (lub inny)
  • granulowany czosnek
  • mieszanka ziół
  • sól, pieprz 
Wykonanie

Tofu pokroić w kostkę i zalać mieszanką oliwy, octu i przypraw. Odstawić najlepiej na kilka godzin. Cebulę i ogórki pokroić w talarki, a paprykę i pomidora w kostkę. Wszystko razem wymieszać dodając oliwki i tofu. Za dressing powinna posłużyć zalewa z tofu.

Inny przepis na sałatkę grecką znajdziecie również na blogu xVegeliciousx. Sałatka z tofu, oliwek i pomidorów na blogu I love tofu

A.

6 komentarzy:

  1. ja też jestem za zielonymi oliwkami w takiej sałatce.. zdecydowanie.
    i za tęczą tym bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha... amei!
    Está tudo muito lindo, criativo e de saboroso.
    Boa semana!
    Tudo de bom!!!♥
    Beijinhos.
    Itabira♥♥
    ♥♥Brasil

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zawsze wybieram brak umiaru i bizancjum - zielone i czarne NA RAZ ;)
    samo patrzenie na zdjęcia orzeźwia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. będę tu zaglądać częściej, samymi barwami karmię moje zmysły;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo Fajny Blog, uwielbiam twoje przepisy. Zapraszam również do siebie, bardzo ciekawe >>> kulinaria <<< dla każdego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...