Za oknem letnia burza, deszcz i słońce, ale tęczy brak. Kolorowy za to było dziś na talerzu. Sałatka grecka jest nie do pokonania - można ją urozmaicać na wiele sposobów, ale podstawę zawsze stanowią pomidory, cebula, oliwki, ogórki i ser feta. W wegańskiej wersji występuje tofu, tylko najlepiej, żeby było marynowane. My do stałych punktów greckiej sałatki dołączamy czerwoną paprykę i ogórki konserwowe lub kiszone. Zdecydowanie wolimy też zielone oliwki od czarnych i nie dodajemy żadnej sałaty.
Składniki:
- 1 kostka (180 g) naturalnego tofu
- 1 duży pomidor
- pół czerwonej papryki
- 50 g oliwek
- 1 średni ogórek zielony
- 1 średni ogórek konserwowy
- 1 mała czerwona cebula
- 1/4 szkl. oliwy
- 2-3 łyżki octu jabłkowego (lub inny)
- granulowany czosnek
- mieszanka ziół
- sól, pieprz
Tofu pokroić w kostkę i zalać mieszanką oliwy, octu i przypraw. Odstawić najlepiej na kilka godzin. Cebulę i ogórki pokroić w talarki, a paprykę i pomidora w kostkę. Wszystko razem wymieszać dodając oliwki i tofu. Za dressing powinna posłużyć zalewa z tofu.
Inny przepis na sałatkę grecką znajdziecie również na blogu xVegeliciousx. Sałatka z tofu, oliwek i pomidorów na blogu I love tofu.
A.
ja też jestem za zielonymi oliwkami w takiej sałatce.. zdecydowanie.
OdpowiedzUsuńi za tęczą tym bardziej.
piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń♥ Olá, amiga!
OdpowiedzUsuńPassei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e de saboroso.
Boa semana!
Tudo de bom!!!♥
Beijinhos.
Itabira♥♥
♥♥Brasil
ja zawsze wybieram brak umiaru i bizancjum - zielone i czarne NA RAZ ;)
OdpowiedzUsuńsamo patrzenie na zdjęcia orzeźwia :)
będę tu zaglądać częściej, samymi barwami karmię moje zmysły;)
OdpowiedzUsuńBardzo Fajny Blog, uwielbiam twoje przepisy. Zapraszam również do siebie, bardzo ciekawe >>> kulinaria <<< dla każdego.
OdpowiedzUsuń