17 kwietnia 2010

Pierogi orkiszowe z tofu


Kto nie lubi pierogów ? Pewnie mało by się znalazło nieprzepadających za tą bardzo charakterystyczną dla polskiej kuchni potrawą. Pierogi można jeść do oporu, są pyszne i łatwe w modyfikacji. Urozmaicać je można używając różnych mąk oraz farszy.

Nasze pierogi to taka wegańska wersja ruskich.

Składniki (na ok. 30 sztuk)

 Ciasto:
  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • sól
Farsz:
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 3-4 średnie, ugotowane ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie

Ziemniaki ugnieść razem z tofu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Ząbek czosnku zgnieść lub drobno posiekać, dodać do ziemniaków i tofu razem z cebulą. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, wlać wodę i wymieszać. Powinna powstać lepka masa. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i zagniatamy, formując kulę. Gdy ciasto przestanie lepić nam się do rąk, przekładamy je na posypaną lekko stolnicę. Za pomocą wałka tworzymy cienki na ok 3 mm placek. Dla wygody ciasto można podzielić na pół i wałkować najpierw jedną połówkę.

Z placka wykrajemy kółka, kwadraty, trójkąty - wszystko według uznania. Na środku wyciętych form układamy łyżeczką farsz i dokładnie zagniatamy przy brzegach. Pierogi wrzucamy do gotującej się w garnku wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je ok. 3 min i wyciągamy. 

5 komentarzy:

  1. Ja do takiego farszu nie dodaję czosnku, ale za to trochę suszonej mięty. Smakuje rewelacyjnie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyto tu mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy jasnej? Bo zamierzam jutro zrobić, a będą to moje pierwsze pierogi, więc boję się czy wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełnoziarnistej. Wystarczy, że jest też pszenna, która zawiera gluten, by się ciasto lepiło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszły obłędnie. Dziękuję za świetny przepis :D
    http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/07/odkadane-pierogi-orkiszowe-na-sodko-i.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jutro zrobię ale z innym farszem:)kocham pierogi<3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...