Kto nie lubi pierogów ? Pewnie mało by się znalazło nieprzepadających za tą bardzo charakterystyczną dla polskiej kuchni potrawą. Pierogi można jeść do oporu, są pyszne i łatwe w modyfikacji. Urozmaicać je można używając różnych mąk oraz farszy.
Nasze pierogi to taka wegańska wersja ruskich.
Składniki (na ok. 30 sztuk)
Ciasto:
- 2 szkl. mąki orkiszowej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- sól
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 3-4 średnie, ugotowane ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- olej
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugnieść razem z tofu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Ząbek czosnku zgnieść lub drobno posiekać, dodać do ziemniaków i tofu razem z cebulą. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, wlać wodę i wymieszać. Powinna powstać lepka masa. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i zagniatamy, formując kulę. Gdy ciasto przestanie lepić nam się do rąk, przekładamy je na posypaną lekko stolnicę. Za pomocą wałka tworzymy cienki na ok 3 mm placek. Dla wygody ciasto można podzielić na pół i wałkować najpierw jedną połówkę.
Z placka wykrajemy kółka, kwadraty, trójkąty - wszystko według uznania. Na środku wyciętych form układamy łyżeczką farsz i dokładnie zagniatamy przy brzegach. Pierogi wrzucamy do gotującej się w garnku wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je ok. 3 min i wyciągamy.
Ja do takiego farszu nie dodaję czosnku, ale za to trochę suszonej mięty. Smakuje rewelacyjnie. Polecam.
OdpowiedzUsuńUżyto tu mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy jasnej? Bo zamierzam jutro zrobić, a będą to moje pierwsze pierogi, więc boję się czy wyjdą.
OdpowiedzUsuńPełnoziarnistej. Wystarczy, że jest też pszenna, która zawiera gluten, by się ciasto lepiło.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły obłędnie. Dziękuję za świetny przepis :D
OdpowiedzUsuńhttp://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/07/odkadane-pierogi-orkiszowe-na-sodko-i.html
Ja jutro zrobię ale z innym farszem:)kocham pierogi<3
OdpowiedzUsuń