Składniki (na ok. 20 rogali) :
Rozczyn:
50 g drożdży
1 szkl. wody
250 g mąki
Masa jagodowa:
300 g jagód
2 łyżki marmolady
3 łyżki cukru
20 g cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/5 szkl. wody
Ciasto:
1,2 kg mąki
120 g margaryny wegańskiej
50 g oleju
3 szczypty soli
125 g cukru
500 ml mleka sojowego
cytryna (sok z cytryny lub aromat cytrynowy)
100 g margaryny wegańskiej do wałkowania
Wykonanie
Masa jagodowa
Jagody podgrzać w garnku z cukrem oraz marmoladą, wymieszać i zagotować. Stopniowo dodawać rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą, mieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.
Rozczyn
W misce rozpuścić rozkruszone drożdże w wodzie. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto
Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wyciskamy ok 3 łyżeczek soku z cytryny. W garnuszku rozpuścić margarynę na małym ogniu. Odstawić na 10 min. na wystudzenie. Po wyrośnięciu rozczynu wsypujemy do niego cukier z sokiem z cytryny, wlewamy ciepłe mleko oraz olej.Dosypujemy co chwila mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy margarynę i dalej zagniatamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytą ściereczką.Po 10 min przemieszać ręką ciasto, by pozbyć się gazów, które powstały w wyniku pracy drożdży. Odstawiamy na kolejne 10 min. Następnie umieszczamy ciasto na stolnicy, formujemy w kształt prostokąta i zostawiamy na 5 min oprószone mąką.
Ciasto rozwałkować na płaski placek. Smarujemy go następnie margaryną, w miarę szybko. Składamy na 3 części, obsypujemy mąką i znów wałkujemy na płaski prostokąt. Ponownie składamy placek na trzy, obsypujemy mąką i wałkujemy. Jeszcze raz złożyć ciasto na trzy i rozwałkować. Ostatni raz składamy ciasto i dzielimy je nożem na pół. Jedną połówkę wkładamy do lodówki i włączamy piekarnik, aby się rozgrzał.
Drugą połówkę wałkujemy na płaski prostokąt i wycinamy z niego radełkiem trójkąty. Kawałki u podstawy lekko nacinamy. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką masę jagodową i zawijamy. Rogaliki smarujemy olejem i kładziemy na również posmarowaną olejem blachę. Pieczemy w ok 200° C aż do zarumienienia. Upieczone można posmarować lukrem (cukier puder + woda). Wyciągamy drugą połówkę ciasta z lodówki i robimy kolejną porcję rogalików.
Ale bym sobie takie zjadła! Zawsze chciałam opanować sztuke robienia rogalików, ale póki co próbowałam raz i wyszedł totalny niewypał. Może po tych instrukcjach coś zmieni? :)
OdpowiedzUsuń