5 grudnia 2009

Rogaliki półfrancuskie z jagodami



Składniki (na ok. 20 rogali) :

Rozczyn:

50 g drożdży 
1 szkl. wody 
250 g mąki
    Masa jagodowa:

    300 g jagód 
    2 łyżki marmolady 
    3 łyżki cukru 
    20 g cukru waniliowego 
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
    1/5 szkl. wody
      Ciasto:

      1,2 kg mąki 
      120 g margaryny wegańskiej 
      50 g oleju 
      3 szczypty soli 
      125 g cukru 
      500 ml mleka sojowego 
      cytryna (sok z cytryny lub aromat cytrynowy)
        100 g margaryny wegańskiej do wałkowania

        Wykonanie

        Masa jagodowa
        Jagody podgrzać w garnku z cukrem oraz marmoladą, wymieszać i zagotować. Stopniowo dodawać rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą, mieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.

        Rozczyn
        W misce rozpuścić rozkruszone drożdże w wodzie. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

        Ciasto
        Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wyciskamy ok 3 łyżeczek soku z cytryny. W garnuszku rozpuścić margarynę na małym ogniu. Odstawić na 10 min. na wystudzenie. Po wyrośnięciu rozczynu wsypujemy do niego cukier z sokiem z cytryny, wlewamy ciepłe mleko oraz olej.Dosypujemy co chwila mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy margarynę i dalej zagniatamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytą ściereczką.Po 10 min przemieszać ręką ciasto, by pozbyć się gazów, które powstały w wyniku pracy drożdży. Odstawiamy na kolejne 10 min. Następnie umieszczamy ciasto na stolnicy, formujemy w kształt prostokąta i zostawiamy na 5 min oprószone mąką.


         

        Ciasto rozwałkować na płaski placek. Smarujemy go następnie margaryną, w miarę szybko. Składamy na 3 części, obsypujemy mąką i znów wałkujemy na płaski prostokąt. Ponownie składamy placek na trzy, obsypujemy mąką i wałkujemy. Jeszcze raz złożyć ciasto na trzy i rozwałkować. Ostatni raz składamy ciasto i dzielimy je nożem na pół. Jedną połówkę wkładamy do lodówki i włączamy piekarnik, aby się rozgrzał.

         

        Drugą połówkę wałkujemy na płaski prostokąt i wycinamy z niego radełkiem trójkąty. Kawałki u podstawy lekko nacinamy. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką masę jagodową i zawijamy. Rogaliki smarujemy olejem i kładziemy na również posmarowaną olejem blachę. Pieczemy w ok 200° C aż do zarumienienia. Upieczone można posmarować lukrem (cukier puder + woda). Wyciągamy drugą połówkę ciasta z lodówki i robimy kolejną porcję rogalików.

         
         

        1 komentarz:

        1. Ale bym sobie takie zjadła! Zawsze chciałam opanować sztuke robienia rogalików, ale póki co próbowałam raz i wyszedł totalny niewypał. Może po tych instrukcjach coś zmieni? :)

          OdpowiedzUsuń

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...