6 grudnia 2009

Kruche ciastka "Szachownica"





Składniki :

Masa biała
  • 150 g margaryny wegańskiej
  • 75 g cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 mała szczypta soli
  • 220 g maki tortowej
Masa ciemna
  • 150 g margaryny wegańskiej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 mała szczypta soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
Wykonanie

Masa biała
Margarynę, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą i ucierać. Z ciasta uformować prostokąt o grubości 1 cm i wstawić do lodówki na 1 godz.

Masa ciemna
Margarynę i cukier utrzeć razem. Dodawać mąkę z kakao i solą i ciągle ucierać na jednolitą masę. Zagnieść ciasto i uformować taki sam prostokąt o grubości 1 cm. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.

Z tak przygotowanych, schłodzonych prostokątów wyciąć 4 długie paski. Z pozostałych po wycinaniu skrawków ciasta wywałkować cienkie placki - najlepiej zrobić to miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Na placku ułożyć paski, na przemian jasne i ciemne. Na tych paskach ułożyć drugą warstwę, umieszczając na ciemnym pasku jasny i odwrotnie. Tak ułożone paski zawijamy plackiem ciastka - jak rolada. Powstałe mozaiki dobrze schłodzić w lodówce. Schłodzone kroić na półcentymetrowe plastry i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180° C przez około 12 min na złoty kolor.

6 komentarzy:

  1. to jest ekstra - robię na święta :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciastka tylko ja robie z nich wałeczki , biore po dwa z koloru i wałkuje razem, potem tne i wychodzą fajne kółeczka

    OdpowiedzUsuń
  3. a co zrobic jak sie ma tylko 250 g margaryny weganskiej ?

    OdpowiedzUsuń
  4. a ile tych ciastek wychodzi z tej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam je po raz drugi. Są przepyszne! z tej porcji wychodzi mi cała blacha.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...