Składniki :
Masa biała
- 150 g margaryny wegańskiej
- 75 g cukru pudru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 mała szczypta soli
- 220 g maki tortowej
- 150 g margaryny wegańskiej
- 75 g cukru pudru
- 1 mała szczypta soli
- 200 g mąki tortowej
- 30 g kakao
Masa biała
Margarynę, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą i ucierać. Z ciasta uformować prostokąt o grubości 1 cm i wstawić do lodówki na 1 godz.
Masa ciemna
Margarynę i cukier utrzeć razem. Dodawać mąkę z kakao i solą i ciągle ucierać na jednolitą masę. Zagnieść ciasto i uformować taki sam prostokąt o grubości 1 cm. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
Z tak przygotowanych, schłodzonych prostokątów wyciąć 4 długie paski. Z pozostałych po wycinaniu skrawków ciasta wywałkować cienkie placki - najlepiej zrobić to miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Na placku ułożyć paski, na przemian jasne i ciemne. Na tych paskach ułożyć drugą warstwę, umieszczając na ciemnym pasku jasny i odwrotnie. Tak ułożone paski zawijamy plackiem ciastka - jak rolada. Powstałe mozaiki dobrze schłodzić w lodówce. Schłodzone kroić na półcentymetrowe plastry i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180° C przez około 12 min na złoty kolor.
to jest ekstra - robię na święta :)!
OdpowiedzUsuńfajne ciastka tylko ja robie z nich wałeczki , biore po dwa z koloru i wałkuje razem, potem tne i wychodzą fajne kółeczka
OdpowiedzUsuńa co zrobic jak sie ma tylko 250 g margaryny weganskiej ?
OdpowiedzUsuńBez margaryny nie wyjdzie.
OdpowiedzUsuńa ile tych ciastek wychodzi z tej porcji ?
OdpowiedzUsuńzrobiłam je po raz drugi. Są przepyszne! z tej porcji wychodzi mi cała blacha.
OdpowiedzUsuń