18 września 2010

Tarta szpinakowa z sosem pieczarkowym


Ciasto:
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oleju
Płatki i sezam mielimy w młynku do mielenia. Zmielone składniki mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. W szklance mieszamy wodę z olejem. Płynne składniki dolewamy do suchych i zagniatamy ciasto.  Możemy ciasto rozwałkować na stolnicy, jednak na upartego można ręcznie wyłożyć formę - skubiąc kawałki ciasta i rozgniatając je na formie palcami. Ułożone w formie ciasto nakłuć widelcem i włożyć do lodówki.

Farsz:
  • 900 g świeżego szpinaku
  • 360 g (2 op.) tofu naturalnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostk
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • bazylia, tymianek, papryka ostra
Włączamy piekarnik na 175° C.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy ok. 5 min., a następnie czosnek i smażymy kolejne 5 min. Szpinak płuczemy i gotujemy w wodzie ok 2 min. Dokładnie odcedzamy i kroimy. Tofu rozgniatamy widelcem i mieszamy ze szpinakiem, cebulą, czosnkiem, solą i przyprawami. Gotowy farsz wykładamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min.

Sos:
  • 300 g drobnych pieczarek
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżeczek mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 2-3 łyżki śmietany sojowej
  • 1/3 szkl. wody
  • oliwa z oliwek
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
Pieczarki obieramy. W rondelku  podgrzewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pieczarki. Smażymy je ok. 5 min i wlewamy bulion. Gotujemy kilka min. W szklance z wodą rozrabiamy mąkę i wlewamy do rondelka. Gotujemy ok. 5 min. Sos ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę oraz koperek i doprawiamy do smaku.

12 komentarzy:

  1. bardzo lubię połączenie pieczarek i szpinaku. Tylko czemu go nie kupiłam wczoraj na targu? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam połączenie szpinaku i pieczarek. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ale cudowne zdjęcia! i ta tarta... mmm! a połączenie pieczarek i szpinaku bardzo mnie zaintrygowało. i zainspirowało ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. o! Takiej tarty jeszcze nie jadłam! Ale chyba najwyższa pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak można się z Wami skontaktować via email?Bardzo bym prosiła o Was adres na zielenina_blog@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe zdjęcia, jak zawsze, moje smaki :) i dziękuję za banerek najpiękniej jak potrafię :) mam nadzieję, że się przyłączycie

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak+tofu+pieczarki=mistrz! I jeszcze to wszystko w formie tarty, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. boskie musi być...zrobię w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  9. zdjęcie wspaniałe??!!!?? może i tak, ale jaka dobra tarta mi wyszła dzięki temu przepisowi, mniam! gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. A może da sie czymś zamienić śmietanę sojową ? : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Sezam ma jakieś konkretne właściwości sklejająco-zlepiające w tym przepisie? Nie przepadam za jego smakiem, mogę zastąpić go np. zmielonym siemieniem lnianym (też jest tłuste)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie spróbuję. Wygląda smakowicie. Ostatnio robiłam tartę, ale farsz szpinakowy się rozlatywał. Teraz wiem, co zrobiłam źle-nie dodałam tofu!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...