4 lipca 2010

Tofu sernik na zimno


Trzeba przyznać, że włączenie piekarnika, kiedy na dworze jest ponad 30°C, byłoby czystym masochizmem. W takiej sytuacji sernik na zimno wydaje się najlepszych rozwiązaniem dla weekendowych łasuchów takich, jak my.

Składniki (na półmisek o śr. 18 cm):

  • 3 kostki tofu naturalnego (3x180g)
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 10 g agaru
  • 1/2-3/4 szkl. cukru
  • kilka truskawek i garść jagód do dekoracji
Na spód:

  • 1/2 szkl. migdałów
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych (lub innych orzechów)
  • 10 suszonych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego słodkiego)
Wykonanie 

Półmisek o równym dnie wyłożyć folią spożywczą, tak żeby wychodziła ona poza krawędzie. Zmielić migdały, orzechy i daktyle, a następnie wymieszać je w misce z olejem. Gotową masę wyłożyć na dnie półmiska i równo ugnieść.

Do głębokiego garnka lub miski wrzucamy tofu i ugniatamy (bardzo dobrze robi się to rękami ;-)). W szklance mieszamy mleko z agarem, a następnie wlewamy je do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Mleko cały czas mieszamy aż zacznie gęstnieć. Gotową masę oraz cukier wrzucamy do miski z tofu i wszystko dokładnie miksujemy robotem ręcznym na gładką masę. "Ser" wylewamy do półmiska i wyrównujemy górę. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub ewentualnie na kilka godzin.

Gdy masa się zetnie, wyciągamy sernik z półmiska ciągnąc za końcówki folii spożywczej (najlepiej robi się to "na 4 ręce") i kładziemy na płaski talerz. Sernik przybieramy owocami.

Uwagi

Muszę edytować wpis, ponieważ z nieznanych mi przyczyn nie wyświetlają się wszystkie komentarze pod postem.

W składnikach napisałam inny słodki olej, a powinnam raczej napisać, żeby nie był tylko gorzki. Czyli na pewno nie oliwa z oliwek, czy olej lniany. Ja lubię używać oleju z ryżu do słodkości.

Pierwszy raz sernik ten zrobiłam z dwóch kostek tofu, ale na wierzch dałam galaretkę, więc nie był on za niski. Na tradycyjną tortownicę poszłyby pewnie 4 kostki, a to już koszt ok. 16 zł za samo tofu. Zastanawiałam się z czym można by było wymieszać tofu, by zwiększyć objętość sernika i na myśl przychodzi mi tylko ugotowana kasza manna.

A.

13 komentarzy:

  1. Na takie coś czekałam, ale sobie smaku narobiłam :).
    Mam pytanie odnośnie tofu, ile to jest w gramach, 3 kostki? Bo tu gdzie kupuję są różne kostki tzn. wagowo i za bardzo nie wiem ile tego tofu ma być.
    Pozdrawiam / zocha.ie

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 kostka tofu = 180 g. Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawię w poście.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź.
    Jak tylko wybiorę się na zakupy będę próbować zrobić ten serniczek. Tylko, że mam już zmielone orzechy i za bardzo nie wiem ile dodać, no i będę kombinować z foremką, bo najmniejszą mam tortownicę o średnicy 22 cm. No ale nic pokombinujemy, najwyżej niższy wyjdzie :) / zocha.ie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki "inny słodki" olej macie na myśli? Czy słonecznikowy się nada? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm ślicznie wygląda. Skusiłabym się jak nic. Od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie sernika, tylko że tofu jest dość drogie, do tego agar... Ale w końcu i u mnie zawita serniczek! A raczej tofurniczek :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Powinnam raczej napisać niegorzki olej, czyli na pewno nie olej lniany, oliwa z oliwek itp.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  7. ile powinnam dać serka homogenizowanego jeżeli nie chcę dawać tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO chyba nie jest dobre pytanie do kogoś, kto jest weganinem i nie spożywa sera zwierzęcego!

      Usuń
  8. Zrobiłam, cieszyłam się jak dziecko, gdy zobaczyłam jak pięknie zastygł ^^ Miałam dotąd przewagę nieudanych doświadczeń z agarem. Tofu super smakuje w takim słodkim wydaniu, jakby trochę budyniowo :)
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam juz podoby !!! Fajny i latwy serniczek do wykonania, polecam. Zmienilabym tylko pare skladnikow -oczywiscie zwykly cukier na stevia badz raw miod oraz agar-agar jesli ktos nie ma to moze rownie dobrze zastapic Irish Moss, ktory jest bardziej wartosciowym. Poza tym jesli ktos robil raw ciasta to wie, ze dodawanie oleju do orzechow nie ma sensu, gdyz mieszajac orzechy ( i to polecam dorzucic raw pecans ) z z suszonymi owocami, mamy juz wystarczajaco 'tlusta" mase, ktora da sie uformowac.

    OdpowiedzUsuń
  10. A TO MOJ ULUBIONY SERNIK RAW, VEGAN Z CASHEWS https://www.youtube.com/watch?v=jKDA8QIurqY

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...