Myślałam, że nikt ani nic nie zmusi mnie do gotowania w ponad 30-stopniowe upały. Jednak myśl o pysznej botwince zrobiła swoje. Całe szczęście młode warzywa gotują się bardzo szybko, a zupę można spokojnie jeść na chłodno.
Składniki :
- 2,5 l bulionu warzywnego
- pęczek botwinki
- 2 młode marchewki
- 8-10 młodych ziemniaków
- kawałek pora
- 1 łyżka koncentratu z buraka (lub sok z połówki cytryny)
- łyżka oleju roślinnego
- 4-6 łyżek śmietany roślinnej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeży koperek
- sól, pieprz
Odcinamy młode buraki od liści i kroimy w talarki. Razem z pokrojoną w kostkę marchewką, ziemniakami i porem wrzucamy warzywa do gotującego się w garnku bulionu. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy, olej i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ognień i gotujemy ok. 5-10 min. Liście botwiny kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy wszystko ok. 3 min. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.
Przepis na botwinkę z mlekiem kokosowym znajdziecie na blogu I Love Tofu
A.
Zupka wyglada swietnie.
OdpowiedzUsuńapetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula