8 sierpnia 2010

Sałatka z fasolą, pieczoną papryką i grzankami


Na naszym blogu kurz i pajęczyny. Niestety zaniedbałam go, a wszystko przez rwę kulszową, która trzyma mnie już drugi tydzień. Mój stan fizyczny odpija się na stanie psychicznym i nie mam ochoty na nic. Na szczęście udało mi się wykrzesać z siebie odrobinę chęci i napisać nowego posta. Ale do zdjęć nie chciało mi się już przykładać.

Dziś przepis pochodzący z książki Kuchnia hiszpańska z serii Podróże kulinarne Rzeczpospolitej. Seria o tyle ciekawa, że prezentuje historię tradycyjnych potraw danego kraju oraz wybrane przepisy. Jednaj nie opłaca się kupować książek, bo w większości prezentowane potrawy są mięsne. Ja książki wypożyczam z biblioteki i wybieram sobie wege przepisy.  Warto odwiedzać biblioteki i antykwariaty.

W oryginale w skład sałatki wchodzi fasola limeńska. Ja użyłam zwykłą białą fasolę, tylko drobną.

Składniki (na michę widoczną na zdjęciu):

  • 1 szkl. suchej fasoli
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 2 duże ogórki, drobno pokrojone
  • 2 średnie pomidory, drobno pokrojone
  • 1/2 oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  •  1 łyżeczka świeżego oregano, posiekanego
Grzanki czosnkowe:
  • 4-5 duże kromki białego chleba
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
Sos paprykowy:
  • 1/3 oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
Wykonanie

Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na noc. Odcedź, gotuj bez przykrycia ok. 40 min lub do chwili, gdy będzie miękka. Odcedź, opłucz pod zimną wodą.

Pokrój paprykę na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Piecz w piekarniku skórką do góry, aż ta sczernieje i zacznie się łuszczyć. Przykryj papierem lub folią na 5 min, zdejmij skórę i pokrój miąższ na 1 cm kawałki.

Wymieszaj fasolę, paprykę i pozostałe składniki z grzankami. Dodaj sos i jeszcze raz wymieszaj.

Grzanki: Okrój chleb ze skórki. Miękisz pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i czosnkiem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz w średnio nagrzanym piekarniku do zarumienienia.

7 komentarzy:

  1. bardzo podoba mi się ta sałatka, kolorowa i jeszcze ta czerwona papryka, ekstra! musiała być niesamowicie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. każdej sałatce z pieczoną papryką mówimy TAK!Bidulka jesteś, kuruj się szybko!

    OdpowiedzUsuń
  3. o noł! wracaj do zdrowia! jak najszybciej! :)

    sałatka wygląda super - a fasolka "lima" ostatnio w dużych ilościach pojawiła się w hipermarketach (ok, przynajmniej w mojej okolicy w realu i leclercu) firmy "florpak" :) (cena ok. 5 złotych, ale jakoś nie zrobiła na mnie wrażenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm brzmi pysznie! wygląda też!

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam tę książkę. a sama się wybieram w week na spacer po antykwariatach. choć sama jestem weganką to i tak pichcę mięsnie- mam w domu wielkiego mięsożercę.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy do zrobienia chleba, a tym bardziej białego, nie używa się jajek?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...