Myślałam, że nikt ani nic nie zmusi mnie do gotowania w ponad 30-stopniowe upały. Jednak myśl o pysznej botwince zrobiła swoje. Całe szczęście młode warzywa gotują się bardzo szybko, a zupę można spokojnie jeść na chłodno.
Składniki :
- 2,5 l bulionu warzywnego
 - pęczek botwinki
 - 2 młode marchewki
 - 8-10 młodych ziemniaków
 - kawałek pora
 - 1 łyżka koncentratu z buraka (lub sok z połówki cytryny)
 - łyżka oleju roślinnego
 - 4-6 łyżek śmietany roślinnej
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - świeży koperek
 - sól, pieprz
 
Odcinamy młode buraki od liści i kroimy w talarki. Razem z pokrojoną w kostkę marchewką, ziemniakami i porem wrzucamy warzywa do gotującego się w garnku bulionu. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy, olej i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ognień i gotujemy ok. 5-10 min. Liście botwiny kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy wszystko ok. 3 min. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.
Przepis na botwinkę z mlekiem kokosowym znajdziecie na blogu I Love Tofu
A.


Zupka wyglada swietnie.
OdpowiedzUsuńapetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula