14 lipca 2010

Botwinka


Myślałam, że nikt ani nic nie zmusi mnie do gotowania w ponad 30-stopniowe upały. Jednak myśl o pysznej botwince zrobiła swoje. Całe szczęście młode warzywa gotują się bardzo szybko, a zupę można spokojnie jeść na chłodno.

Składniki :
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • pęczek botwinki
  • 2 młode marchewki
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • kawałek pora
  • 1 łyżka koncentratu z buraka (lub sok z połówki cytryny)
  • łyżka oleju roślinnego
  • 4-6 łyżek śmietany roślinnej
  •  ziele angielskie
  • liść laurowy
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
Wykonanie

Odcinamy młode buraki od liści i kroimy w talarki. Razem z pokrojoną w kostkę marchewką, ziemniakami i porem wrzucamy warzywa do gotującego się w garnku bulionu. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy, olej i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ognień i gotujemy ok. 5-10 min. Liście botwiny kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy wszystko ok. 3 min. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.

Przepis na botwinkę z mlekiem kokosowym znajdziecie na blogu I Love Tofu

A.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...