3 października 2010

Oswajamy tofu: Tofu sernik w czekoladzie


W ramach akcji Oswajamy tofu prezentujemy pieczony sernik. Po publikacji przepisu na Tofu sernik na zimno umieszczenie pieczonej wersji wydawało się całkiem naturalne. Mimo że sernik wyszedł dobry, nie sądzimy, żeby często pojawiał się on na naszym stole. Po pierwsze nie jest zbyt tani ze względu na ilość tofu, a po drugie cały czas staramy się ograniczać jedzenie białej maki i cukru.

Składniki (na formę o średnicy 15 cm):
  • 3 kostki tofu naturalnego (540 g)
  • 3/4 opakowania budyniu waniliowego (30 g)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • 1/3 szkl. mąki razowej
  • 3/4 mąki tortowej
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3 łyżki cukru

    Włączyć piekarnik na 180° C.
    Tofu odsączyć i zmielić w maszynce dwa razy. Wymieszać z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodać kilka kropel soku z cytryny.

    W drugiej misce wymieszać mąkę razową, tortową i cukier. Dodać olej i dokładnie zagnieść ciasto. Wyłożyć spód formy ciastem, a następnie wylać na nie masę z tofu. Piec ok. 55 min do zarumienienia. Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia.

    Polewę czekoladową zrobiliśmy z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady. Jak się doda do niej łyżkę śmietany sojowej masa będzie bardziej plastyczna.

    Bitą śmietanę kupiliśmy gotową - dokładnie taką.

    13 komentarzy:

    1. serniczek pięknie wygląda (ten kolor!), kusi!

      OdpowiedzUsuń
    2. ojej, jak pysznie! dziękuję za przyłączenie się i mam prośbę, żeby linki z propozycjami do akcji wrzucać do notki z zaproszeniem:
      http://wegetarianka.blox.pl/2010/09/OSWAJAMY-TOFU-AKCJA-Z-NAGRODAMI.html

      żeby wszystko było w 1 miejscu. Jeszcze raz dzięki!

      OdpowiedzUsuń
    3. wygląda pięknie!

      pozdrawiam,
      Paula

      OdpowiedzUsuń
    4. Ciekawe jak smakuje.... wyglada Super!

      OdpowiedzUsuń
    5. Aż przypomniał mi się mistrzowski sernik mojej ciotki - też taki zapiekany etc. Fajny przepis:).

      OdpowiedzUsuń
    6. Aaaa i zapomniałam dodać, że świetny talerz, hehe:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Serniczek wygląda ślicznie na twoich zdjęciach, ale - mi się kompletnie pokruszył spód, a poza tym ciasto jest straaaaasznie słodkie ;D jak na mnie taka ilość cukru to jednak stanowczo za dużo ;)
      Niby się trzymałam przepisu, ale jednak jakoś te moje wypieki zawsze się dużo różnią od oryginałów ;P

      OdpowiedzUsuń
    8. Cześć,

      Gdzie kupiliście tę śmietanę? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć jej nigdzie.

      Pozdrawiam,
      Zosia

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wydaje mi się, że na Evergreenie, ale nie widzę teraz. Bitą smietanę można zrobić też tym sposobem -> http://weganie.blogspot.com/2011/02/ciasto-marchewkowe-pod-kokosowa.html

        Usuń
    9. Dzięki. Tak, wiem, że można ubić tłuszcz z mleczka kokosowego, po prostu jestem ciekawa smaku tej śmietany ;)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...