14 listopada 2010

Ryż basmati po indyjsku


Pisząc tego posta, zajadam się tym pysznym ryżem i zastanawiam się czy zostanie coś dla mojego partnera. Przepis zaadaptowałam (trochę przerobiłam) z książki Kuchnia przeciwrakowa R. Beliveau, D. Gingras (Delta 2010) i pomimo iż nie jest to książka wyłącznie z kuchnią wegetariańską, to zawiera kilka wartych uwagi przepisów. Książki nie kupiłam, tylko wypożyczyłam z biblioteki miejskiej, dlatego szczerze zachęcam Was do odwiedzania bibliotek !

Ryż może stanowić ciekawy dodatek do dań głównych lub być sycącą przekąską na przykład  w pracy.

Składniki (3-4 porcje) :
  • 400 g ryżu basmati
  • 50 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4-5 suszonych moreli, pokrojonych
  • 2 łyżki namoczonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki namoczonych orzechów nerkowca
  • po szczypcie suszonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki*
  • sól, pieprz
Ryż płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do odcieknięcia. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy przyprawy, oprócz soli i pieprzu, mieszamy. Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając do zeszklenia ziaren. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Wsypujemy suszone owoce i orzechy, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Przed podaniem przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.

 *można kupić gotową mieszankę przypraw kuchni indyjskiej, dodajemy wtedy 1 łyżeczkę

8 komentarzy:

  1. Oj ten ryż zapowiada się bardzo smakowicie. Mam tylko pytanie jakiego bulionu używasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. to mi przypomina, jak dawno nie jadłam ryżu...w zimie stawiam raczej na kasze i ziemniaki:) tęsknię za ryżem!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy moczenie ziaren słonecznika/dyni i orzechów jest konieczne? czy ma ono jakieś znaczenie zdrowotne? proszę o słowo w tej kwestii, bo do tej pory nie namaczałam ziaren, hm... a może powinnam?
    pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. no masz a u nas dzisiaj było ciasto curry z ryżu basmati przekładane warstwą dyni, szpinaku z ziemniakami i pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O moczeniu orzechów i ziaren było w poprzednim poście, więcej tutaj -> http://cudownediety.blogspot.com/2010/09/dlaczego-orzechy-trzeba-moczyc-nasionka.html

    Bulion warzywny domowej roboty -> http://weganie.blogspot.com/2010/03/bulion-warzywny-domowej-roboty.html

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo spodobał mi się tu dodatek czosnku

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie i chyba sama się skuszę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. własnie zrobiłam :)
    troche dodałam więcej przypraw, chilli i pestek dyni :)
    pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...