Pisząc tego posta, zajadam się tym pysznym ryżem i zastanawiam się czy zostanie coś dla mojego partnera. Przepis zaadaptowałam (trochę przerobiłam) z książki Kuchnia przeciwrakowa R. Beliveau, D. Gingras (Delta 2010) i pomimo iż nie jest to książka wyłącznie z kuchnią wegetariańską, to zawiera kilka wartych uwagi przepisów. Książki nie kupiłam, tylko wypożyczyłam z biblioteki miejskiej, dlatego szczerze zachęcam Was do odwiedzania bibliotek !
Ryż może stanowić ciekawy dodatek do dań głównych lub być sycącą przekąską na przykład w pracy.
Składniki (3-4 porcje) :
- 400 g ryżu basmati
- 50 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 mała cebula, posiekana
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4-5 suszonych moreli, pokrojonych
- 2 łyżki namoczonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki namoczonych orzechów nerkowca
- po szczypcie suszonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki*
- sól, pieprz
Ryż płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do odcieknięcia. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy przyprawy, oprócz soli i pieprzu, mieszamy. Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając do zeszklenia ziaren. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Wsypujemy suszone owoce i orzechy, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Przed podaniem przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
*można kupić gotową mieszankę przypraw kuchni indyjskiej, dodajemy wtedy 1 łyżeczkę
Oj ten ryż zapowiada się bardzo smakowicie. Mam tylko pytanie jakiego bulionu używasz?
OdpowiedzUsuńto mi przypomina, jak dawno nie jadłam ryżu...w zimie stawiam raczej na kasze i ziemniaki:) tęsknię za ryżem!
OdpowiedzUsuńczy moczenie ziaren słonecznika/dyni i orzechów jest konieczne? czy ma ono jakieś znaczenie zdrowotne? proszę o słowo w tej kwestii, bo do tej pory nie namaczałam ziaren, hm... a może powinnam?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję
no masz a u nas dzisiaj było ciasto curry z ryżu basmati przekładane warstwą dyni, szpinaku z ziemniakami i pomidorów :)
OdpowiedzUsuńO moczeniu orzechów i ziaren było w poprzednim poście, więcej tutaj -> http://cudownediety.blogspot.com/2010/09/dlaczego-orzechy-trzeba-moczyc-nasionka.html
OdpowiedzUsuńBulion warzywny domowej roboty -> http://weganie.blogspot.com/2010/03/bulion-warzywny-domowej-roboty.html
bardzo spodobał mi się tu dodatek czosnku
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i chyba sama się skuszę :P
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńtroche dodałam więcej przypraw, chilli i pestek dyni :)
pycha!