9 października 2010

Pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika


Gościnny post na blogu Zieleniny.

Składniki :

  • 2 szkl. świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1/2 szkl. ziarna słonecznika, namoczonego przez noc i odsączonego
  • 1 łyżka siemienia lnianego (opcja)
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki soli
Słonecznik i siemię lniane dobrze jest zmielić w młynku. Jeśli ziarna słonecznika będą mokre, mogą niedokładnie się zmielić, dlatego najlepiej wcześniej je osuszyć. Zmieloną masę przekładamy do średniej miski, dodajemy do niej posiekaną nać pietruszki, czosnek, olej i sól. Wszystko nalezy zmiksować np. ręcznym robotem lub w blednerze. Musi powstać gładka masa. Smacznego!


12 komentarzy:

  1. ja takie pesto jadam z makaronem zwłaszcza z makaronem soba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za kolor!
    a jaka struktura!
    bomba ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zrobiłam całą michę podobnego pesto:). Również pietruszka, ziarna. Ponadto brokuł. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. a mozna prosic o przepis,dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepraszam,znalazlam :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fantastyczny kolor!
    Wiosenny akcent w jesiennej rzeczywistości...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepięknie wygląda! a u mnie niedługo dostawa świeżej pietruszki i już wiem co z niej zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile taki sloiczek moze stać ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Super to pesto, palce lizać! Już pare innych przepisów wykorzystalam z tej strony jako odskocznia od normalnego jedzenia i muszę przyznać, ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...