5 września 2010

Zupa krem z dyni i cukini oraz kotlety z grochu

Dzisiaj typowy obiad, zwany przeze mnie stołówkowy. Zupa z dyni nie ma sobie równych, spośród kremowych należny do naszych ulubionych. Lubimy ją przyrządzać z małej ilości składników, czyli przede wszystkim z dyni, marchewki i bulionu warzywnego. Marchewki musi być sporo, co nadaje zupie lekko słodkawy smak. Do tego pieprz - musi być trochę ostra. Tym razem dodaliśmy również cukinię, która już trochę u nas leżała i musieliśmy ją zużyć. Na drugie danie ziemniaki, czerwone buraczki i kotleciki z grochu. Standardowy zestaw.


Składniki :
  • 750 g miąższu z dyni
  • 250 g miąższu z cukini
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1-2 marchewki 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
Wykonanie

Pokrojoną marchew podgotować w bulionie, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy ok. 10 min, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy,  dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.


Kotleciki z grochu

Składniki (ok. 8 sztuk) :
  • 1 szkl. grochu
  • 5 łyżeczek białej mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie
 
Groch moczymy i zostawiamy na noc. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielony groch mieszamy z mąką, przyprawiamy do smaku i formujemy w kulki, lekko je spłaszczając. Kotleciki są już gotowe do smażenia. Oczywiście możemy je obtoczyć dodatkowo w panierce.

11 komentarzy:

  1. podoba mi się połączenie dyni z cukinią. bardzo letnie w smaku ;]
    a te kotleciki z grochu sa urocze. tak cudne małe kuleczki...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne!Bardzo fajny nowy layout, sami zaprojektowaliście?

    OdpowiedzUsuń
  3. pochłonęłabym wszystko na raz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A groch ma byc w polowkach, czy caly? Wnioskuje, ze caly, bp polowkowy to sie raczej rozgotowuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielenina - Layout bardzo prosty, zrobiłam tylko banner, reszta to zabawa projektantem szablonów na blogerze.

    Thiessa - groch w połówkach. Ważne tylko, żeby zbyt drobno go nie zmielić, bo kotlety rozlecą się na patelni.

    Dzięki za komentarze.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham dynię i już od tego tygodnia się za nią zabiorę - zupy, zapiekanki, pasty i sosy czekają :)

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ smakowicie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  8. ja narazie tonę w cukinii , więc na dynię się jeszcze nie porywałam. a te kotleciki z grochu sa ekstra, jak w sumie wiekszosc przepisow z przemytnikow. probowalam juz w ten sposob przerabiac wszystkie straczkowce i kotlety takie rządzą.

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm zupa wygląda bardzo słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłem z cieciorką - też pyszne :-)
    Sławek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...