Składniki :
- 750 g miąższu z dyni
 - 250 g miąższu z cukini
 - 1 l bulionu warzywnego
 - 1-2 marchewki
 - łyżka oliwy z oliwek
 - sól, pieprz
 - świeży koperek
 
Pokrojoną marchew podgotować w bulionie, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy ok. 10 min, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Kotleciki z grochu
Składniki (ok. 8 sztuk) :
- 1 szkl. grochu
 - 5 łyżeczek białej mąki
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Groch moczymy i zostawiamy na noc. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielony groch mieszamy z mąką, przyprawiamy do smaku i formujemy w kulki, lekko je spłaszczając. Kotleciki są już gotowe do smażenia. Oczywiście możemy je obtoczyć dodatkowo w panierce.



podoba mi się połączenie dyni z cukinią. bardzo letnie w smaku ;]
OdpowiedzUsuńa te kotleciki z grochu sa urocze. tak cudne małe kuleczki...
świetne!Bardzo fajny nowy layout, sami zaprojektowaliście?
OdpowiedzUsuńpochłonęłabym wszystko na raz;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne kolory!
OdpowiedzUsuńA groch ma byc w polowkach, czy caly? Wnioskuje, ze caly, bp polowkowy to sie raczej rozgotowuje.
OdpowiedzUsuńZielenina - Layout bardzo prosty, zrobiłam tylko banner, reszta to zabawa projektantem szablonów na blogerze.
OdpowiedzUsuńThiessa - groch w połówkach. Ważne tylko, żeby zbyt drobno go nie zmielić, bo kotlety rozlecą się na patelni.
Dzięki za komentarze.
A.
kocham dynię i już od tego tygodnia się za nią zabiorę - zupy, zapiekanki, pasty i sosy czekają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
ależ smakowicie wyglądają !
OdpowiedzUsuńja narazie tonę w cukinii , więc na dynię się jeszcze nie porywałam. a te kotleciki z grochu sa ekstra, jak w sumie wiekszosc przepisow z przemytnikow. probowalam juz w ten sposob przerabiac wszystkie straczkowce i kotlety takie rządzą.
OdpowiedzUsuńmmmm zupa wygląda bardzo słonecznie
OdpowiedzUsuńRobiłem z cieciorką - też pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSławek.