Składniki (na ok. 24 sztuk) :
- 1 1/4 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. margaryny wegańskiej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- ewentualnie 4 kostki czekolady gorzkiej
Płatki owsiane zmielić w mikserze, ale nie na miał. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz zmielone płatki. W drugiej misce utrzeć margarynę z cukrem. Stopniowo dodawać suche składniki do margaryny i mieszać. Dodać zmielone orzechy, mleko oraz olej i zagnieść ciasto.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po 45 min. włączyć piekarnik.
Z ciasta formować małe kulki, kłaść na blasze i delikatnie zgnieść. Między kulkami utrzymać większą odległość, ponieważ podczas pieczenia zwiększą one swoją powierzchnię i mogą się posklejać. Ciastka można ewentualnie posypać posiekaną drobno czekoladą. Piec ok. 10 min w 175° C.
lubię te słodkie kawałeczki czekolady w ciastkach
OdpowiedzUsuńi szklanka mleka.. koniecznie
A jakie pyszne połączenie :)) Ciasteczka z czekoladą i mleko. Jakoś jedno bez drugiego wypada blado
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem. Trochę niekształtne mi wyszły, ale pycha ^^
OdpowiedzUsuńwyszło mi ich dużo więcej niż w przepisie! i straszliwie się spłaszczyły, cieniutkie i chrupkie, jak chipsy:D
OdpowiedzUsuń