21 lutego 2010

Ciasteczka owsiane z orzechami


Składniki (na ok. 24 sztuk) :
  • 1 1/4 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. margaryny wegańskiej
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • ewentualnie 4 kostki czekolady gorzkiej
Wykonanie :

Płatki owsiane zmielić w mikserze, ale nie na miał. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz zmielone płatki. W drugiej misce utrzeć margarynę z cukrem. Stopniowo dodawać suche składniki do margaryny i mieszać. Dodać zmielone orzechy, mleko oraz olej i zagnieść ciasto.

Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po 45 min. włączyć piekarnik.

Z ciasta  formować małe kulki, kłaść na blasze i delikatnie zgnieść. Między kulkami utrzymać większą odległość, ponieważ podczas pieczenia zwiększą one swoją powierzchnię i mogą się posklejać. Ciastka można ewentualnie posypać posiekaną drobno czekoladą. Piec ok. 10 min w 175° C.






    4 komentarze:

    1. lubię te słodkie kawałeczki czekolady w ciastkach
      i szklanka mleka.. koniecznie

      OdpowiedzUsuń
    2. A jakie pyszne połączenie :)) Ciasteczka z czekoladą i mleko. Jakoś jedno bez drugiego wypada blado

      OdpowiedzUsuń
    3. Właśnie jem. Trochę niekształtne mi wyszły, ale pycha ^^

      OdpowiedzUsuń
    4. wyszło mi ich dużo więcej niż w przepisie! i straszliwie się spłaszczyły, cieniutkie i chrupkie, jak chipsy:D

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...