21 sierpnia 2011

Placek cukiniowy na śniadanie


Jeśli chcecie już wydać więcej kasy na mąkę, niech to będzie mąka groszkowa (z ciecierzycy); była już o niej mowa przy okazji farinaty. Dla mnie jest ona rewelacyjna, świetnie nadaje się do placków, wypieków i panierki. Miałam w swojej kuchni rozmaite mąki, ale ta jest niezastąpiona. Usmażony z niej placek przypomina mi smakiem trochę omleta, lecz aby się nie rozleciał, trzeba dodać trochę mąki pszennej. 

Składniki
(1 placek):

50 g mąki groszkowej
20 g mąki pszennej białej
125 ml mleka roślinnego
1 szkl. startej cukini
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek


W średniej misce wymieszać mąkę groszkową, pszenną, sól i pieprz. Wlać mleko i roztrzepać ubijaczką. Dodać cukinię i wymieszać dokładnie łyżką. Na patelnię o średnicy ok. 17 cm wlać oliwę i rozgrzać. Wylać ciasto i smażyć z obu stron, aż się zarumieni. 

Uwaga: placek przy obracaniu może się trochę rozlatywać. Mi to osobiście nie przeszkadza. Oczywiście można dodać więcej mąki pszennej, ale wtedy placek nie będzie już taki miękki i pulchny.


25 komentarzy:

  1. O tak mąka z ciecierzycy jest cudowna , robiłam z niej omlety , placki , lane kluseczki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na omleta =] szkoda tylko, że nie mam chwilowo dostępu do mąki z ciecierzycy. Ciekawa jestem jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie i sprawia wrażenie tak sycącego, że mógłby być dla mnie obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie, fajna propozycja!Dziękujemy za dodanie zdjęcia i czekamy na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mrrr... już mi się zamarzył :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kapitalne śniadanie, placek wygląda wyjątkowo apetycznie!!!

    Piękny blog, cieszę się, że tu trafiłam.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog! A przepisy... Brak słów (w pozytywnym znaczeniu).! Oby tak dalej. : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze, jakie to proste i genialne! Bardzo dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam cukinię w tej postaci..:)) jutro robię leczo z ogromną cukinią, papryką i pomidorami..ale będzie pysznie:)
    pozdrowienia i dziękuję za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bazując na powyższym przepisie zrobiłam placuszki z dodatkiem otrębów żytnich oraz startej rzodkwi, cebuli i ogórka, oraz szczypty spiruliny. Wyśmienite są z tzatzykami, lub serkiem wiejskim np z papryka i sałata lodową. Dziękuję za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wlasnie zjadlam. z podsmazona cebulka i swiezym szczypiorkiem, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. 50 gram maki? czyli tak jedna trzecia szklanki tylko?

    OdpowiedzUsuń
  14. Straszną mam ochotę na ten placek, ale muszę załatwić skądś mąkę groszkową ;-) Rozumiem, że inne kombinacje mączne nie wchodzą w grę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udało mi się znaleźć i zrobić, faktycznie w smaku przypomina omlet, co mnie cieszy (byłam wielką miłośniczką omletów), ale chyba nie pasuje mi do tego cukinia. Wypróbuję może z czymś innym ;-)Ważne, że inwestycja się opłaciła :-D

      Ewa

      Usuń
  15. Ta mąka groszkowa i z cieceirzycy to w zdrowej żywności? W sklepie jakoś nie rzuciła mi się w oczy.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuje głównie w sklepach internetowych. W w marketach raczej nie do zdobycia :/

      Usuń
  16. Mnie niestety nie wyszła :( w smaku dobra, ale placek był cały czas mięciutki tak że nie dało się go nawet obrócić... smażyłam bardzo długo i pod przykryciem... nie wiem gdzie zrobiłam bład...

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakoże nie jestem weganką ani wegetarianką, tylko tzw. pospolitym wszystkożercą, pozwolę sobie dożucić, ze przepysznie smakuje z odrobinką naturalnego jogurtu posypanego ogromną ilościa swieżo mielonego czarnego pieprzu - wyśmienitości! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.S.1 Jogurt oczywiście kładziemy na gotowy juz placek:)
      P.S.2 Smaczku plackowi dodaje drobniutko poszatkowana cebulka dodana do mikstury plackowej:)

      Usuń
  18. A czy ów placek wyjdzie, jeśli zrobi się go tylko z mąki pszennej? Nie mam absolutnie możliwości zdobycia groszkowej... Przynajmniej przez najbliższy miesiąc. ._.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham ten placek, no po prostu genialny! Cukinia w najlepszej postaci :)
    Naprawdę BARDZO dziękuję za przepis, nr 1 ostatnich tygodni! :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Placek genialny, na pewno pojawi się na stałe w moim jadłospisie,postaram się też dodać coś od siebie, na razie tylko posypałem go szczypiorkiem mmmmmmmniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...