26 października 2010

Ciasto z konfiturą


Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Nazywane jest przez nas struclą, chociaż do końca nią nie jest. Króluje u nas na stole od kilku weekendów. Najważniejsze jest użycie dobrej, gęstej konfitury. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać do niej łyżeczkę mąki kukurydzianej - inaczej wypłynie na blachę.

Składniki :
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mąki pszennej białej
  • 70 g tofu naturalnego
  • 1/2 szkl. (ok. 85 g) margaryny wegańskiej (wyciągnąć wcześniej z lodówki)
  • 1/2 szkl. + 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. dobrej konfitury
Lukier:
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • aromat waniliowy
Włączamy piekarnik na 220° C.
W małej misce rozgniatamy tofu z 2 łyżkami mleka na gładką masę. W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy rozgniecione tofu, margarynę oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki.

Przygotowujemy miejsce do rozwałkowania ciasta. Najlepiej wyłożyć dużą deskę do krojenia papierem do do pieczenia - min. 20x30 cm. Wałek należy owinąć także papierem, inaczej ciasto może się przykleić. Najłatwiej robi się to przy użyciu dwustronnej taśmy klejącej.


Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy rękami coś na kształt sześcianu. Następnie wałkiem nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach 20x30 cm (mniej więcej). Placek dzielimy na 3 części, można zaznaczyć 2 linie lekko nożem. Środkowy pas smarujemy konfiturą, a boczne nacinamy pod skosem. Następnie nakładamy paski naprzemiennie. Ciasto kładziemy na blachę. Jeśli wałkowaliśmy je na papierze do pieczenia, nie należy go z niego ściągać, inaczej ciasto możemy popsuć. Pieczemy 15 min. W tym czasie można przygotować lukier.

Upieczone ciasto polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.

12 komentarzy:

  1. wygląda pięknie! jeżeli tak smakuje to robię je w najbliższy weekend :) Pozdrowienia ślę!!

    mam pytanie! Ile to jest 1/2 szklanki margaryny? 1/2 kostki? Zazwyczaj margarynę w szklankach podają w anglojęzycznych przepisach, a mnie to wkurza :P

    OdpowiedzUsuń
  2. szałowe!
    ba, mało powiedziane!
    iście obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maddy, 1/2 szkl. margaryny to ok. 85 g. Zapomniałam napisać, ale dzięki tobie poprawię ;)

    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. na ostatnim zdjęciu prezentuje się wprost przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! przepyszne! właśnie zrobiłam z konfiturą gruszkową :) zjedliśmy jeszcze ciepłe :)
    pycha!!!
    dziękuję Wam za kolejny super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czym można zastąpić tofu? nie jestem weganką, a bardzo podoba mi sie to wasze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Martysza, zamiast tofu i 2 łyżek mleka, pewnie możesz użyć twarożek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej. Przepraszam, że tak bez pytania, ale mam do Was prośbę żebyście się zapoznali z poniższym i jeśli los zwierząt nie jest Wam obojętny (a dzięki Bogu wiem, że nie jest) - podpiszcie petycję. Dziękuję!

    Uwaga, są tam dość "nieciekawe" zdjęcia.

    http://www.femia.pl/wokol-nas/wokol-nas/spoleczenstwo/oboz-zaglady-dla-zwierzat-w-dyminach.html

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie wyjąłem z piekarnika..i właśnie pochłaniam pierwszy kawałek ..totalny odlot ! :) dziękuję za przepis! pozdrawiam
    Maciek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...