Składniki (4-5 porcji) :
Farsz:
- 1 opakowanie cannelloni
- 2 paczki szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- olej
- sól, pieprz, zioła
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- sól, pieprz, czubryca zielona
Szpinak rozmrozić w garnku na małym ogniu. Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Czosnek miażdżymy lub drobno siekamy. Wymieszać wszystko w garnku i przyprawić. Cannelloni gotujemy 5 min w dużym garnku z wodą, mieszamy delikatnie, żeby rurki się nie rozpadły. Gdy są miękkie, garnek wkładamy do zlewu i zalewamy zimną wodą. Rurki wyciągamy pojedynczo ręką i faszerujemy małą łyżeczką (nie może być większa niż średnica rurki). Makaron układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostały nam rurki, które pękły, możemy je ułożyć płasko na wierzchu. Wszystko zalewamy sosem i pieczemy ok. 35-40 min.
cannelloni zawsze i wszędzie. także polecamy :)
OdpowiedzUsuńproszę jeszcze o dział sosy-bardzo potrzebny dział.
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł. Dzięki za sugestię!
OdpowiedzUsuńjaką mąką można zastąpić ryżową?
OdpowiedzUsuńMąką kukurydzianą.
Usuń