12 grudnia 2009

Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym



Składniki  (4-5 porcji) :

Farsz:
  • 1 opakowanie cannelloni
  • 2 paczki szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz, zioła
Sos:
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sól, pieprz, czubryca zielona
Wykonanie

Szpinak rozmrozić w garnku na małym ogniu. Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Czosnek miażdżymy lub drobno siekamy. Wymieszać wszystko w garnku i przyprawić. Cannelloni gotujemy 5 min w dużym garnku z wodą, mieszamy delikatnie, żeby rurki się nie rozpadły. Gdy są miękkie, garnek wkładamy do zlewu i zalewamy zimną wodą. Rurki wyciągamy pojedynczo ręką i faszerujemy małą łyżeczką (nie może być większa niż średnica rurki). Makaron układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostały nam rurki, które pękły, możemy je ułożyć płasko na wierzchu. Wszystko zalewamy sosem i pieczemy ok. 35-40 min.

5 komentarzy:

  1. cannelloni zawsze i wszędzie. także polecamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę jeszcze o dział sosy-bardzo potrzebny dział.

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetny pomysł. Dzięki za sugestię!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaką mąką można zastąpić ryżową?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...