Przepis pochodzi z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i jej męża (1000 stopni, 2009). Rewelacyjna publikacja! Monika i Maciej dzięki wybrednemu gustowi kulinarnemu ich córki Karoliny nauczyli się "przemycać" niektóre składniki i tworzyć pełnowartościowe posiłki. Swoje przepisy spisywali do zeszytu, a gdy ten się skończył, postanowili wydać książkę kucharską.
Gorąco polecamy!
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/4 główki małej kapusty
- 1 mała cukinia
- 2 łyżeczki kminku rzymskiego
- 1,5 łyżeczki asafetidy
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyzek oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mąki groszkowej
- szczypta proszku do pieczenia
- woda, bułka tarta
Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy łyżeczkę kminu, po chwili, gdy się przyrumieni, wsypujemy czarnuszkę, łyżeczkę asafetidy i drobno poszatkowaną kapustę. Smażymy 5 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod pokrywą, aż kapusta będzie miękka. Dodajemy startą na tarce cukinię, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz oraz ugotowaną kaszę jaglaną (1 szkl. kaszy gotujemy w 3 szkl. wody). Całość dokładnie mieszamy. Z postałej masy formujmy placuszki.
Mąkę groszkową, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę kminu, asafetidę i proszek do pieczenia mieszamy z wodą. Dodajemy jej taka ilość, aby uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Placuszki moczymy w cieście, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju na złocisty kolor.
Kotlety są naprawdę pyszne !!
potwierdzam ,że są przepyszne , zresztą cała książka taka jest
OdpowiedzUsuńJak myślicie, mogłabym zastąpić tę mąkę groszkową czymś innym?
OdpowiedzUsuńKasia
Groszkowa świetnie sprawdza się przy robieniu panierki do kotletów, wychodzi pycha. Myślę, że można użyć zwykłej mąki pszennej, wiele razy robiłam takie ciasto do obtaczania kotletów.
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńKasia